Otvoreno gradilište DENOX postrojenja Termoelektrane Plomin 2

0
Razgledavanje postrojenja TE Plomin 2
Razgledavanje postrojenja TE Plomin 2

Obilaskom gradilišta i prigodnim predstavljanjem projekta 24. studenog su u Termoelektrani Plomin 2 i službeno otvoreni radovi na postrojenju za izdvajanje dušikovih oksida iz dima, tzv. DENOX postrojenju. Riječ je o ključnoj investiciji koja će omogućiti da se od 1. siječnja 2018. godine rad i ispuštanje plinova TE Plomin uskladi s graničnim vrijednostima emisija prema direktivama Europske unije.

„Završetak izgradnje DENOX postrojenja omogućit će TE Plomin da značajno ograniči emisije dušikovih oksida i time smanji svoj utjecaj na okoliš. Tehnologija koje će se ugraditi u DENOX postrojenje TE Plomin 2 temelji se na selektivnoj katalitičkoj reakciji, u skladu s najboljom europskom praksom i europskim smjernicama za najbolje raspoložive tehnike“, izjavio je Mihajlo Mirković, direktor Termoelektrane Plomin d.o.o.

DENOX postrojenje će nakon instalacije smanjiti emisije NOx TE Plomin 2 ispod 80 mg/Nm3, što je daleko ispod granične vrijednosti od 200 mg/Nm3, koliko je propisano Direktivom o industrijskim emisijama (IED regulativom).

Među prisutnima na prezentaciji bili su i gosti iz lokalne samouprave. Kako je rekao načelnik Kršana Valdi Runko, odnos Općine Kršan i HEP-a utemeljen je na komunikaciji i suradnji, upravo na onome što ponekad nedostaje unutar lokalne zajednice, o čemu će, kako je najavio, kasnije javno govoriti. Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika izrazio je zadovoljstvo društvenom odgovornošću koju je HEP pokazao prema građanima, i to naročito u važnim pitanjima kao što su zaštita okoliša i zdravlje. Prisutni su bili i Josip Zidarić, pročelnik županijskog Odjela za prostorno uređenje te Zvonko Liović, direktor pulske Elektroistre.

O povijesti projekta gradnje DENOX postrojenja govorio je direktor Mirković. Termoelektrana Plomin i Alstom Hrvatska (danas GE Hrvatska) potpisali su u prosincu 2014.  godine ugovor o izgradnji DENOX postrojenja na TE Plomin 2. Vrijednost ugovora je 17,3 milijuna eura, a otvaranjem gradilišta započinju aktivnosti na samoj lokaciji, koje će se dovršiti tijekom planiranog zastoja u radu termoelektrane od svibnja do kolovoza 2017. godine.

Izvođač radova je konzorcij koji čine GE Italia i GE Hrvatska, a vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, dok se preostalih 66 posto odnosi na najsuvremeniju  uvoznu tehnologiju koja se po prvi put primjenjuje u Hrvatskoj, rekao je Mirković.

Mirković je dodao kako je u 2016. godini više od 80 posto svih investicija u TE Plomin usmjereno u zaštitu okoliša. Istovremeno je čak 18,4 milijuna kuna uloženo za poboljšanje stupnja djelovanja turbine radi smanjivanja emisija CO2, projekt zaštite od buke, ugradnju LED rasvjete, rekonstrukciju odsumporavanja i elektrofiltera te zamjenu sustava mjerenja elektromagnetskog zračenja.

Tome svakako treba dodati i ugovor o modernizaciji i generalnom remontu turbinskog postrojenja Bloka 2 TE Plomin, kojeg su u srpnju potpisali Termoelektrana Plomin i Alstom Hrvatska (danas GE Hrvatska). Vrijednost navedenog ugovora je 9,5 milijuna eura (71,7 milijuna kuna) i jedan od najvažnijih rezultata modernizacije bit će manja potrošnja ugljena te samim time i manja emisija CO2, što je u skladu s aktivnostima TE Plomin na smanjenju  utjecaja na okoliš.

Inače, novo postrojenje nalazit će se praktički unutar gabarita postojećeg objekta, a jedan dio sadašnjeg će se odstraniti. Tijekom obilaska 24. studenog, odvijali se se radovi na uređenju temelja. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti