aldo banovac

Mnogi za njega nisu čuli, a stvorio je Matu Parlova

0
Aldo Banovac bio je prvak Hrvatske 1950. u perolakoj i 1960. u poluvelter kategoriji (foto: Yotube/Arhiva Velimira Gojkovića)
Aldo Banovac bio je prvak Hrvatske 1950. u perolakoj i 1960. u poluvelter kategoriji (foto: Yotube/Arhiva Velimira Gojkovića)

Aldo Banovac, utemeljitelj pulske škole boksa i jedan od najzaslužnijih za vrhunske rezultate Mate Parlova, dobio je priznanje u vidu dokumentarnog filma objavljenog 19. studenog na Youtube kanalu Filmskog centra Istre. Scenarij, režiju i montažu ovog 44-minutnog dokumentarca pod nazivom "Moj djed boksačka legenda" potpisuje Banovčev unuk Jani Zombori Banovac, za kameru se pobrinuo Igor Karasi, a među govornicima su Banovčevi prijatelji, učenici, suvremenici i članovi obitelji.

Banovac je rođen u Puli u lipnju 1931. a preminuo je u istom gradu rujna 1982. godine. Bio je prvak Hrvatske 1950. u perolakoj i 1960. u poluvelter kategoriji, kao i boksački reprezentativac Hrvatske i Jugoslavije. Kasnije je postao trener u Boksačkom klubu Pula te dobio naslov zaslužnoga sportaša Istre. Ostat će zapamćen kao korektan u borbi, boksač izvanredne tehnike i snažnog udarca. Film pogledajte u nastavku članka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa