Strani policajci u Istri: Austrijanac naoružan, a Srbin jedini bez uniforme

0
Slovenski i austrijski policajci s kolegicom iz Italije
Slovenski i austrijski policajci s kolegicom iz Italije

„Kako bi se poboljšao i osnažio položaj Hrvatske kao sigurne, privlačne i gostoljubive te ekološki osviještene turističke zemlje s prepoznatljivim turističkim proizvodom, Ministarstvo unutarnjih poslova zaduženo je za vrijeme trajanja turističke sezone za poduzimanje svih mjera kojima je cilj podići razinu stanja sigurnosti“, izjavio je na konferenciji za medije 3. srpnja Mladen Blašković, načelnik PU istarske.

Dodao je kako se to posebno odnosi na prevenciju kaznenih djela, uspostavu sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa, nadzor državne granice te sigurnost na moru.

Kao i proteklih godina i tijekom ovog ljeta će u sklopu međunarodne policijske suradnje u okviru projekta Sigurna turistička sezona na području PU istarske boraviti strani policijski službenici. MUP projekt provodi od 2006., a PU istarska će od 25. lipnja do 5. rujna ugostiti tj. uposliti policajce iz Austrije, Slovenije, Srbije i Italije. „U zadnje dvije godine zahvaljujući gostovanju stranih policajaca, imali smo minimalan broj kaznenih djela“, naglasio je Blašković i pozvao na oprez prilikom odlaska na plažu. „Turisti uglavnom sa sobom na plažu nose novčanike, mobitele i foto aparate koji su meta lopova te ih pozivamo da ne nose veliku količinu novaca sa sobom na plažu i paze na ostale vrijednosti, primjerice bicikle“, napomenuo je.

Austrijski, Talijanski i Slovenski policajci će obavljati zajedničke službe s hrvatskim policajcima odjeveni u svoje službene odore, bez naoružanja, osim austrijskih policijskih službenika kojima je to od prošle godine omogućeno.  Njihova je zadaća pomoći hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unapređenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te unapređenju sigurnosti prometa.

Službenik kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, posebno složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba kaznenih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa