Demetlika: Porezna reforma na grbači lokalne samouprave

1
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

„Reforma poreznog sustava još jednom je pala na teret lokalne i regionalne samouprave i zaista se svi mi, kao nosioci lokalne i regionalne vlasti, moramo zapitati kako će naše županije, gradovi i općine funkcionirati i raditi od iduće godine“, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika na današnjoj pojedinačnoj raspravi u Saboru.

Demetlika smatra da bi predložena porezna reforma trebala imati za cilj smanjenje ukupnog poreznog opterećenja, poticanje konkurentnosti gospodarstva, izgradnju socijalno pravednijeg poreznog sustava te pojednostavljenje i pojeftinjenje porezne administracije, a umjesto toga, kazao je Demetlika, „čini mi se da je nažalost ova porezna reforma osmišljena za punjenje državnog proračuna nauštrb jedinica lokalne samouprave“.

- Naravno da jesam za to da naši poduzetnici i gospodarstvenici imaju manja porezna opterećenja, da zaposlenici imaju veće plaće, da se potakne potrošnja, da građanima poraste životni standard, da imamo socijalno pravedniji sustav, ali ono što se ovom poreznom reformom postiže još je veći sraz i nejednakost između različitih dijelova Hrvatske, kazao je Demetlika.

U ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, Demetlika je napomenuo kako u Saboru nije bilo riječi o djelu reforme koji se odnosi na porezne olakšice.

- Naime, ovim zakonskim rješenjem ukida se pravo na osobni odbitak za porezne obveznike i uzdržavane članove njihovih obitelji u slučaju kada je prihod od najma nekretnine jedini i isključivi prihod tih poreznih obveznika, odnosno kada oni nemaju nikakav drugi dohodak, naglasio je Demetlika dodavši da tako „spomenutu grupu građana stavljamo u neravnopravan položaj iza ostalih poreznih obveznika koji su zaposleni i imaju pravo na porezni odbitak na plaću“.

- Ako je prihod od najma nekretnine osobi jedini izvor sredstava za osiguranje egzistencije trebamo se zalagati da ta skupina građana ima jednaka prava kao i zaposleni građani. Posebno ako uzmemo u obzir da bi ukidanje ovog vida olakšice najviše pogodilo najsiromašnije, nezaposlene građane kojima bi tako dodatno narušili životni standard, zaključio je Demetlika.

Kao dugogodišnji gradonačelnik Grada Labina, zastupnik IDS-a u Saboru na današnjoj je sjednici posebno je naglasio utjecaj porezne reforme na jedinice lokalne samouprave, pa time i život građana u tim jedinicama.

- Prijedlogom zakona o porezu na dohodak jedinicama lokalne i regionalne samouprave smanjuju se proračunski prihodi za 1,5 milijarde kuna, a da nažalost nigdje u obrazloženjima nisu bile navedene kompenzacijske mjere kojima će se taj nedostatak proračunskih sredstva nadoknaditi, istaknuo je Demetlika podsjetivši na jučerašnje pojašnjenje sa sjednice odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu:

- Kako nam je rečeno, manjak zbog promjene poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave nadoknadit će se iz državnog proračuna na način da se izračun za povrat sredstava radi s usporedbom sredstava mjeseca iz 2016. godine s istim mjesecom iz 2017. Takav način kompenzacije nije stimulativan za gospodarski rast jer se bazira na prošlom razdoblju, a svi mi težimo ostvariti bolje rezultate od prethodne godine, kazao je Demetlika.

U nastavku je istaknuo kako je kompenzacija sredstava lokalnoj razini očigledno nedovoljno razrađena te ne postoje jasna zakonska pravila iz kojih bi bilo vidljivo koliko će i kako dobiti sredstva. Na kraju, zastupnik IDS-a u Saboru prisutnima je postavio pitanje o decentralizaciji kazavši:

- Što je s decentralizacijom koja je uistinu potrebna, o kojoj smo svi govorili i za nju se zalagali, a po ovome vidimo da ova Vlada i ovi prijedlozi porezne reforme vode prema centralizaciji? Mi u IDS-u uvijek smo se zalagali i tražili kako financijsku, tako i funkcionalnu decentralizaciju, pa stoga nikako ne možemo podržati smjerove koji vode prema centralizaciji, zaključio je Demetlika. 

Najnovije vijesti