150 hdz monika fbcover

Kuća u Balama: Od štale pretvorena u kamenu ljepoticu

0
Baljanski novi dom arhitektice Hildegard Đorđević (foto: Jutarnji list)
Baljanski novi dom arhitektice Hildegard Đorđević (foto: Jutarnji list)

Pogledajte kako je arhitektica Hildegarde Đorđević u suradnji s tvrtkom ZooMarhitekti preuredila i prenamijenila nekadašnju štalu u mjestu Bale. Iako je još kao mlada djevojka preselila u Milano, gdje je diplomirala arhitekturu i ostala raditi u struci, Hildegarde Đorđević, rođena Zagrepčanka, uvijek se vraćala Hrvatskoj, najčešće posjećujući Istru. Tako je nakon višegodišnjeg rada u inozemstvu donijela odluku o stalnom prebivalištu u istarskom mjestu Bale, prvenstveno iz obiteljskih razloga, ali i zbog historijsko-arhitektonske atraktivnosti tog malog i mirnog mjesta, piše Jutarnji list.

Potraga za novim domom njezine obitelji trajala je dvije godine, sve dok nije uočila kompleks procijenjene starosti više od sto godina, koji se sastojao od nekadašnje štale te pomoćnih građevina i spremišta. Kuća ju je, pojašnjava, privukla svojom jednostavnošću volumena, grubom ljepotom zidova od kamenih blokova i okvirima prozora koji su bili jedini, skromni ukrasni detalj, dok je okoliš cijelom kompleksu davao dojam iz bajke Hänsel und Gretel. Odluka je donesena: nekretnina se kupuje, obnavlja i proširuje te se namjenjuje za stanovanje!

Vlasnica je projekt obnove izradila sama, ali je, bazirajući se na preporuke poznatog lokalnog izvođača, kontaktirala studio ZooMarhitekti za konzultancije na administrativno-zakonskom-konzervatorskom području, budući da je kuća smještena unutar pojasa zaštićene urbanističke cjeline naselja Bale, pa je bilo ključno izbalansirati njezine želje, konzervatorske uvjete i uvjete građenja. Preuređenje je obuhvatilo cjelokupni obim građevine, a zbog stambenih potreba je dograđen još jedan volumen niže visine.

„Vanjski zidovi, postavljeni strogo prema prijašnjim gabaritima, sastavljeni su od više slojeva: opeka, izolacija, kamen, žbuka. Da bi se postigao prijašnji duh i izgled građevine, bio je upotrijebljen isti kamen koji je sačinjavao stare zidove, kako s vanjske tako i s unutarnje strane zida. Naime, nekadašnji kameni blokovi širine i do 60-70 cm, vezani međusobno glinom i bez temelja, nisu mogli udovoljiti modernim propisima i zahtjevima te su bili razmontirani, čuvajući svaki kameni blok, svaku ertu, svaku kanalicu, svaki kameni prag za ponovnu ugradnju. Tako se na pročelju jasno vidi prozor s ugrađenim starim, originalnim ertama. Krovna konstrukcija od drvenih greda djelomično pokrivena pločama, a djelomično kanalicama, pak, potpuno je eliminirana“, prepričava arhitektica Dragana Marinić iz tvrtke ZooMarhitekti za Jutarnji llst.

Foto: Jutarnji list

Najnovije vijesti