Općina Motovun:

Zbog loše odvodnje poplave nam kuće, odgovorna je Županijska uprava za ceste

0
Vijećnici Motovunausvojili su rezoluciju kojom traže hitnu intervenciju Županijske uprave za ceste
Vijećnici Motovunausvojili su rezoluciju kojom traže hitnu intervenciju Županijske uprave za ceste

Rezolucija kojom Općina Motovun od Županijske uprave za ceste traži hitnu sanaciju županijske ceste u Ulici Kanal kod kućnog broja 14 te u Mjesnom odboru Kaldir, usvojena je na sjednici Vijeća 4. studenog. Razlog oštećenja zbog kojeg se ne može prometovati kolnikom je nestručno i loše izgrađen sustav oborinske odvodnje, navode u Općini. Naime, u srpnju 2015. rekonstruirana je postojeća prometnica u Motovunu u Ulici Kanal od marketa Pavatcommerc pa do izlaska iz u smjeru Pazina, neposredno uz restoran Conviva u dužini od cca 400 metara. Izvođač radova bila je tvrtka Cesta iz Pule, a investitor Županijska uprava za ceste Istarske županije, priopćili su iz Općine Motovun.

Projektnu dokumentaciju i izvođenje radova na oborinskoj odvodnji financirale su u istim omjerima Županijska uprava za ceste istarske županije i Općina Motovun, a iznos cijelog projekta i izvođenja radova oborinske odvodnje iznosio je 448.268,36 kuna. Zbog loše odrađenog projektiranja i izgradnje oborinske odvodnje, prilikom većih oborina dolazi do poplavljivanja prometnice, te susjednih stambenih i gospodarskih objekata uz prometnicu u Ulici Kanal, ističu u Općini.

Zbog navedene situacije Općina Motovun prima brojne pritužbe ogorčenih stanovnika, a posebno stanara u dijelu Ulice Kanal koji trpe velike materijalne štete na svojim stambenim i gospodarskim objektima. Posebno teška i alarmantna situacija je na gospodarskom objektu agrarije Koraca M.

Iako je prema zakonu o komunalnom gospodarstvu jedinica lokalne samouprave zadužena za održavanje sustava oborinske odvodnje, u ovom konkretnom slučaju općina Motovun bila je suinvestitor sa Županijskom upravom za ceste Istarske županije. Posebno je bitno naglasiti da je Županijska uprava za ceste Istarske županije samostalno izradila projektnu dokumentaciju i izabrala izvođača radova.

Stoga Općinsko vijeće Općine Motovun smatra kako je  Županijska uprava za ceste Istarske županije u potpunosti odgovorna, a samim time i  obavezna po hitnom postupku ukloniti navedene manjkavosti koje su nastale zbog lošeg projektiranja sustava oborinske odvodnje te sanirati oštećeni kolnik do čijeg je oštećenja došlo iz istog razloga.

U planu obnova Renesansne kule

U Općini ističu i da je u mjestu Lazi kao posljedica neriješavanja i nesanacije višegodišnjeg problema stvoreno klizište čime je u opasnost dovedena obiteljska kuća te nekoliko susjednih objekata. Tu popis primjedbi Općine na rad ŽUC-a ne prestaje, a cjelovitu rezoluciju možete pročitati OVDJE.

Na sjednici se raspravljalo i o drugim temama. Kao prva točka dnevnog reda razmatrana je, te jednoglasno donesena Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu. Usvojena je i Odluka o korištenju namjenskih sredstava Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja za financiranje kapitalnog projekta od interesa za razvoj Općine, i to za Renesansnu kulu, tj. obnovu krova i pročelja od sto tisuća kuna.

Općinski načelnik će s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sklopiti ugovor za korištenje sredstava osiguranih iz ustupljenog dijela poreza na dohodak ostvarenog na području Općine za navedeni projekt. Razmatrana je i donesena Odluka o prihvaćanju najpovoljnije ponude po raspisanom ograničenom prikupljanju ponuda za zimsko održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta na području Općine Motovun. Kao najpovoljniji ponuditelj izabrano je poduzeće Istarske ceste iz Pule, s kojim će se sklopiti ugovor o godišnjem obavljanju radova za 2016. i 2017. godinu.

Pod četvrtom točkom dnevnog reda razmatrana je i usvojena Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Općine Motovun 2016.-2020. godine. Strategijom su definirane procedure i kriteriji za sve oblike raspolaganja imovinom planirane strateškim dokumentima, te način izvještavanja o upravljanju i raspolaganju nekretninama. Strategiju je izradio Jedinstveni upravni odjel Općine Motovun.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa