Kralj vlakova: Bivši strojovođa otvorio vlastiti muzej u Roču

0
Josip Krulčić - Pino u svom muzeju (foto: 24sata)
Josip Krulčić - Pino u svom muzeju (foto: 24sata)

Pino je radio kao strojovođa od 1960. godine, najprije u slovenskom Mariboru, a u više od 30 godina rada sakupio je na stotine raznih predmeta, fotografija, dokumenata, knjiga..., donosi 24sata.

To je bilo dovoljno da Josip Krulčić - Pino prije sedam godina otvori muzej u Roču u Istri. Muzej koji godišnje posjeti na tisuće turista i školaraca iz Istre.

- Najstariji predmet je truba iz austrijske željeznice stara više od 140 godina. Čuvam i lopate koje sam upotrebljavao, šinu koja je puknula uslijed teške nesreće u Divači 1984. godine. Tada je teretni vlak naletio na brzi vlak i poginulo je nekoliko ljudi. To je strašna tragedija, a ta šina je sad kod mene. Čuvam i ferale za skretnice za noćnu upotrebu stare više od 100 godina, a tu je i stari ugljen u kanti koji me uvijek podsjeća kako se nekad teško radilo i vozilo. Od Divače do Pule potrošilo bi se 10 tona ugljena.

U muzeju je i nekoliko vrsta kapa, njegov kaput koji stoji obješen na zidu, a Pino se prisjetio da je kaput, kad bi se smočio zbog kiše ili snijega, bio težak 18 kilograma. Jedna od najvrednijih stvari koju čuva nalazi se u staroj torbi.

- U toj torbi su razni lonci, žlice i pribor za jelo s kojima sam svakoga dana išao na posao. Sve je spremno ako me pozovu da sutra idem voziti vlak - smijući se priča Pino dodajući kako nikad do kraja nije prebrojio sve što se nalazi u njegovu muzeju.

Iako je iz Roča, Pino je u Mariboru završio srednju školu i ostao raditi.

- Vozio sam vlak iz Divače do Pule, a kasnije sam vozio i ‘zeleni vlak’ Pula - Zagreb - prisjeća se. Kad se raspala Jugoslavija, Pino je radio još 2,5 godina u HŽ-u, a potom je otišao u mirovinu. Imao je benificirani staž i danas je točno 23 godine kako je u mirovini.

- Da se ponovno rodim, opet bih radio isti posao. Volim kad mi ljudi dođu u muzej, pa im pričam o svojim dogodovštinama i objašnjavam svaki predmet iz muzeja - zaključio je veselo Pino.

Osim predmeta sa željeznice, ima još nekoliko soba s predmetima iz starina koje su, kako kaže, koristili njegovi “nonići”, donosi 24sata.   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa