Kristijan Floričić iz Pule kupio dionice Gorenja za 10 milijuna eura

0
Kristijan Floričić, investitor u vrijednosne papire iz Pule, suvlasnik investicijskog fonda Aureus.
Kristijan Floričić, investitor u vrijednosne papire iz Pule, suvlasnik investicijskog fonda Aureus.

Samozatajni hrvatski investitor Kristijan Floričić postao je vlasnik 5,25 posto dionica slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, piše slovenski tjednik Finance, a prenosi Jutarnji list.

Za dionice je izdvojio 10 milijuna eura, a prema informacijama Financi, drži ih na skrbničkim računima. Floričić ima dobar nos, kažu poznavatelji njegova načina poslovanja, te pronalazi podcijenjene dionice za koje procijeni da bi u budućnosti mogle rasti.

Upravo je to, ističu, prepoznao u Gorenju. No, tvrde da u to nije ušao sam, nego s partnerima, te da je on uložio pola, odnosno pet milijuna eura. Navodno je jedan od njih Branko Drndalovski, član pulske tvrtke Agroprodukt u kojoj je Floričić suvlasnik.

Gorenje je jedan od simbola snažnog slovenskog gospodarstva i posljednji slovenski div koji je preživio tranziciju. Prije dvije godine i nakon tri dokapitalizacije vlasnici više od 50 posto dionica kompanije postali su stranci. Najveće pojedinačne udjele u kompaniji i dalje ima fond Kapitalna družba, koji drži 16,37 posto dionica, dok su druga dva najveća pojedinačna dioničara Međunarodna financijska korporacija (IFC), koja u svojem vlasništvu ima 11,8 posto vlasništva, te japanski Panasonic sa 9,5 posto, koji je u međuvremenu povećao svoj vlasnički udio na 10,74 posto dionica. Panasonic je u vlasničku strukturu Gorenja ušao još 2013., kupivši dionice za deset milijuna eura te istodobno postao njihov strateški partner. Priča s Panasonicom nedavno se zahuktala kada je uprava slovenske tvrtke s njegovim predstavnicima potpisala ugovor o početku dubinskog snimanja Gorenja, što bi moglo rezultirati povećanjem udjela, odnosno njihovim većinskim vlasništvom u tvrtki.

Osim u Gorenju, Floričić je navodno prisutan u većem broju kompanija, i to ne samo u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od najbogatijih Hrvata, koji je, prema nekim procjenama, težak 60-ak milijuna kuna. Poznat je i kao pionir fondovske industrije. Svoje prve dionice kupio je sa 18 godina, a sa 28 zaradio je prvi milijun. Bio je regionalni direktor rovinjskog TDR-a u kojem se zaposlio 2000., a usporedo je počeo ulagati. Na dionicama TDR-a se i obogatio, a zatim je, 2005., s partnerom Miroslavom Jeličićem Purkom osnovao najveće privatno društvo za upravljanje investicijskim fondovima, Aureus Invest. Prinos njihovih fondova penjao se i do 70 posto, a u jednom trenutku imali su čak devet tisuća ulagača i milijardu kuna. Partneri su se razišli, a društvo su 2009. prodali Slovencima (NFD-U).

Iako se na prvi pogled čini da se dobrim dijelom povukao iz dioničarstva, to nije tako. Danas je taj investitor prisutan i u turizmu te u poljoprivredi. Vodi pulski Agroprodukt, čiji je suvlasnik, najveći je dioničar zagrebačkog Infosistema, no i dalje kupuje dionice u Hrvatskoj i regiji. Povezuje ga se sa 13 drugih tvrtki, među kojima su i kompanije poput Finvest Corpa, gdje sa 0,40 posto dionica drži sedmo mjesto među najvećim dioničarima. Prisutan je i u Končaru, u kojemu je ima 1,97%. Prema neslužbenim informacijama, osim u Sloveniji, prisutan je i u telekomima u Crnoj Gori. No, najčešće kupuje preko nekoliko skrbničkih računa, teško ga je pratiti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa