HDZ: Grad Pula u natječajima pogoduje politički i poslovno podobnim grupacijama

0
Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac
Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac

„Ponukani napisima u Glasu Istre glede načina dodjele koncesijskih odobrenja za beach barove na području Pule, koji se dodjeljuju bez javnog natječaja, dakle bez upoznavanja šire javnosti i svih zainteresiranih o mogućnosti podnošenja zahtjeva za dodjeljivanjem koncesijskog odobrenja, odlučili smo ukazati da se ne radi o izoliranom slučaju“, izjavio je tajnik pulskog HDZ-a, Ivica Butorac, 28. lipnja, na konferenciji za medije .

To, dodao je, smatraju netransparentnim, a prema njegovu mišljenju takvo je ponašanje i pogodovanje prilikom natječaja različite vrste zapravo uobičajen način poslovanja Grada. „Strukture vlasti vole se hvaliti svojom transparentnošću i otvorenim radom, no takvog rada nema pred očima javnosti“, izjavio je Butorac.

Kao primjer je naveo natječaj za prodaju nekretnina od 9. svibnja 2012. kada potencijalnim kupcima nije omogućeno da razgledaju nekretninu. „Nije nam jasno temeljem čega su onda oni ponuditelji koji su uspjeli na natječaju donijeli odluku o kupovini ukoliko im uistinu nije bilo omogućeno razgledavanje? Ili je to nekima bilo omogućeno, a drugima ne?“, pita se Butorac.

Dodaje i da je nelogično da se u obrazloženju odluke o raspisivanju natječaja, glede formiranja cijena po kojima se nekretnine prodaju, navodi da se sve nekretnine za koje se predlaže prodaja nalaze u lošem građevinskom stanju te da je upitan povrat sredstava koja bi Grad trebao uložiti u njihovu obnovu, poglavito stoga jer su s obzirom na položaj slabije konkurentne na tržištu.

No, riječ je o dvije nekretnine u Laginjinoj ulici 1 i na Giardinima koje su se prodale po cijeni od cca 690 do 780 eura po četvornom metru, što smatra iznimno niskom cijenom. „Ukoliko Grad smatra da se te dvije nekretnine u strogom centru Pule nalaze na slabije konkurentnom položaju te ih smatra neisplativim za adaptaciju i povrat uloženog, kao i postignutu cijenu realnom, onda nam nije jasno što prema njihovom shvaćanju predstavlja konkurentan položaj i tržišnu cijenu“, veli Butorac.

Na kraju je rekao kako se čini da Grad u ovom slučaju nije postupao kao dobar gospodar i vlasnik te da takav način provođenja natječaja i postignute cijene opravdano pobuđuju sumnju u transparentnost samog natječaja. „Nameće se pitanje da li se kod ovoga i mnogih drugih natječaja koje je Grad objavio možda ipak ne radi o pogodovanju određenih struktura gradske vlasti pojedinim, politički i poslovno podobnim grupacijama“, zaključio je Butorac. (Tekst i foto: Paola Albertini)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa