Zelena Istra: Asfaltom zatrpali potok u Sovinjaku

0
Slučaj je prijavljen Gradu Buzetu, ističu u Zelenoj Istri
Slučaj je prijavljen Gradu Buzetu, ističu u Zelenoj Istri

„Građani su nam putem Zelenog telefona prijavili nezakonito deponiranje štetnog materijala u potok u mjestu Sovinjak u Buzetu“, javlja Zelena Istra u priopćenju od 27. rujna koje potpisuje voditeljica Zelenog telefona Irena Burba.

„Naime, u lipnju ove godine u mjestu Sovinjak saniran je dio županijske ceste otprilike nekih 1.000 m2. Za sanaciju ceste nadležna je Županijska uprava za ceste Istarske županije koja je potpisala ugovor s Istarskim cestama za izvođenje radova, a mještani spominju da je kooperant pri izvođenju radova bila i jedna lokalna tvrtka iz Buzeta“, piše Zelena Istra i ističe da su „izvođači radova kompletan stari sloj asfalta odvezli te deponirali u obližnji potok na lokaciji Sv. Anton 1 km ispod mjesta Sovinjak“.

„Stari asfalt je deponiran na nezakonit način te na mjestu na kojem je postavljen znak za zabranu odlaganja otpada. Voda koja se prilikom kiša slijeva u isti potok prolazi kraj obradivih površina, njiva, vrtova te ne moramo naglašavati koja je šteta ovakvog nemara i nebrige“, upozorava Zelena Istra. Ističu i da je „ovakav čin suprotan Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te Zakonu o vodama, Zakonu o zaštiti okoliša i prirode“.

„Slučaj smo prijavili Gradu Buzetu kojii ima nadležnost rješavanja ovog slučaja te Inspekciji zaštite okoliša na znanje. Nadamo se da će se počinitelji ovog ekocida sankcionirati, a nastala šteta čim prije sanirati kako bi se spriječilo daljnje zagađenje potoka. I na kraju ostaje pitanje, pa kako je moguće da se prilikom javnih radova od strane javnih tvrtki dogodi ovakav propust?“ pitaju se u Zelenoj Istri.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa