Zelena Istra Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada Pule poslala niz primjedbi na rad

0
Dušica Radojčić
Dušica Radojčić

Dušica Radojčić u ime Zelene Istre poslala je Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada Pule primjedbe na Prijedlog ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Pule i na Prijedlog Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Pule.

Kako stoji u dopisu, neuobičajen je slučaj istovremene javne rasprave o pet prostornih planova - Prijedlog Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pule za javnu raspravu koji sadrži tri datoteke, Prijedlog Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Pule za javnu raspravu (sadrži deset datoteka), Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Istočna poslovna zona za javnu raspravu (sadrži 13 datoteka), Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Lungomare za javnu raspravu (sadrži 24 datoteke)i Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Max Stoja za javnu raspravu (sadrži ukupno 13 datoteka).

Iz Zelene Istre to smatraju ciljanim sredstvom i načinom da se građanima zapravo oteža informiranje i sudjelovanje u javnoj raspravi. Vele da će zbog prevelike količine informacija, mnoga predložena planska rješenja, koja su predmet ovih pet javnih rasprava, ostati nezapažena odnosno promaknuti kontroli javnosti.

„Jedna od najvažnijih uloga lokalne samouprave trebala bi biti razvoj demokracije putem pružanja značajnih mogućnosti građanima za uključivanje u društveni i politički život lokalne zajednice. Javne rasprave, zborovi građana, referendumi - sve su to neposredni oblici uključivanja građana u odlučivanje predviđeni mnogim propisima u domeni nacionalnog zakonodavstva. Neke od tih modela direktne demokracije pulska gradska uprava nije nikada iskušala u praksi, premda je prilika i zahtjeva na temelju sakupljenih potpisa građana bilo mnogo. Vaš strah od direktne demokracije leži u svijesti  da odluke ne donosite u javnom interesu i da zbog toga ne bi prošle test javnosti“, stoji u dopisu Gradu. 

Navodi se kako umjesto primjerenog informiranja i uključivanja građana u raspravu o tako važnom pitanju za buduću kvalitetu života u gradu, a pitanje lokacije novog pročistača fekalnih voda najvažnije je pitanje koje se regulira ovim planovima, predstavnici Grada su u sklopu pet istovremenih javnih rasprava na vašim mrežnim stranicama objavili ukupno 63 datoteke.

„Preuzimanje tih datoteka iziskuje veliku količinu truda i vremena, za one, naravno, koji uopće znaju čitati prostorne planove. Svakako obeshrabrujuće za prosječnog građanina koji se želi informirati o promjenama u prostornim planovima. Postoji i druga mogućnost, a to je da se za radnog vremena u mračnim hodnicima gradske uprave proučavaju svi planovi obješeni po zidovima“, navodi Zelena Istra.

Dodaju kako postoje i javne rasprave kao najprimjereniji oblik informiranja građana. „Na višestrukim javnim raspravama trebali su i biti oblikovani svi navedeni planovi - da je proces oblikovanja planskih rješenja bio transparentan, te da gradska uprava radi u javnom interesu. S obzirom da to nije tako, organizirana je jedna javna rasprava o svih pet planova s jedinom namjerom da se zadovolji zakonska obaveza. Na javnoj raspravi održanoj 19. lipnja Grad Pulu je predstavljao Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, koji je umjesto uloge moderatora preuzeo ulogu diktatora koji je zabranjivao građanima da iznose pojedinosti i teme koje mu se nisu dopadale, osporavajući pravo "došljaku"  da dijeli lekcije i ističući sebe kao osobu koja više od "došljaka" ima pravo odlučivati o svom gradu.  Nitko od predstavnika Grada na to nije reagirao, no, srećom, bilo je mnogo građana na javnoj raspravi koji su ga upozorili na neprimjerenost i nepristojnost. Pročelnik Škuflić, i inače poznat po svojim nepristojnim ispadima, na ovoj je sjednici nadmašio sam sebe neugodnim vikanjem i vrijeđanjem. Sramotno za gradsku upravu i velika šteta za grad i njegove stanovnike“, ističe se u poslanom dopisu.

Iz Zelene Istre ističu kako ih je dugogodišnje iskustvo u pisanju primjedbi tijekom javnih rasprava o prostornim planovima u Puli, naučilo da gradska uprava koja je, dodaju, ista tijekom svih tih godina, javne rasprave organizira jedino zbog zakonske obaveze, a prijedloge i primjedbe građana nikada ne asimilira u konačnu odluku o nekom prostornom planu.

„Isključeni iz odlučivanja o pitanjima koja utječu na kvalitetu njihovog života, građani u Puli vrlo često formiraju inicijative kako bi se obranili od gradske vlasti, koje ne djeluje u javnom, već služi raznim privatnim interesima. Sumnja na korupciju pri tome uvijek ostaje kao objašnjenje za ignoriranje volje građana. Gradska vlast ignorira inicijative građana čak i kada je izjašnjavanje građana po nekom pitanju vrlo brojno i glasno, kao u slučaju Inicijative građana protiv pretjerane izgradnje iznad lučice Delfin u Puli ili trenutne inicijative protiv lociranja gradskog pročistača na Lungomareu“, ističu. 

U zaključku se navodi kako samo javnost može na kraju legitimirati neku političku odluku. „Dajući svoj glas nekoj opciji na izborima, građani nisu potpisali bjanko ček da se u njihovo ime može raditi što god  se hoće, kao što to često čujemo od gradonačelnika i članova većinske stranke u pulskom Gradskom vijeću. Odluka koja proizvede veliko nezadovoljstvo javnosti, poput ove o pročistaču, trebala bi obavezno biti preispitana na referendumu“.

U nastavku dopisa Gradu Zelena Istra dodala je primjedbe na prijedlog ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa