Pula: Uspješno okončan Europski tjedan kretanja

0
Besplatna vožnja „zip lineom“ preko kanjona na Verudeli
Besplatna vožnja „zip lineom“ preko kanjona na Verudeli

Obilježavanjem Dana bez automobila, zatvaranjem Ulice Lungomare za promet i vožnjom slijepih i slabovidnih osoba na tandem biciklima, 22. rujna uspješno je okončan ovogodišnji Europski tjedan kretanja. Upravo je organizacija Dana bez automobila bio posljednji od tri zlatna kriterija za prijavu za nagradu Europskog tjedna kretanja.

Grad  Pula ove je godine zadovoljio sva tri kriterija (organizacija tjedna aktivnosti, provedba najmanje jedne nove trajne mjere i održavanje Dana bez automobila) i time postao "zlatni sudionik" koji će moći konkurirati za nagradu Europskog tjedna mobilnosti.

Odaziv građana aktivnostima koje su od 16. do 22. rujna bile ponuđene bio je izvrstan, a tijekom tih dana održale su se radionice za djecu predškolske i školske dobi na temu energetske učinkovitosti u okviru EU projekta „FIESTA“, predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka, sajam cvijeća, promotivne vožnje panoramskim autobusom „Pula city tour“, besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i mjerenje indeksa tjelesne mase za sve građane, besplatna vožnja „zip lineom“ preko kanjona na Verudeli, pješačenje i vježbe u prirodi, biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda, edukativne šetnje školske djece park šumama Šijana i Busoler, poticalo se korištenje javnog gradskog prijevoza, bila su izložena vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, održana je prezentacija i demonstracija "Sigurno biciklom u prometu“ i polaganje za vožnju biciklom, prezentacija biciklističke ophodnje i sigurno kretanje u prometu, predavanje o dobrobiti tjelesne aktivnosti na srčano-žilni sustav te sadnja stabala u vrtiću Monte Zaro. 

Grad Pula tako je ove godine bogatim programom, po jedanaesti put uzastopno, zajedno s više od 2000 europskih gradova, sudjelovao u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti posvećenog održivom urbanom prometu.

Cilj je bio potaknuti lokalnu politiku i javnost da pametnu i održivu mobilnost prepoznaju kao investiciju za Europu. Iz pametne i održive mobilnosti proizlaze brojne prednosti koje, između ostalog, neposredno utječu na kvalitetu životu i zdravstveno stanje građana. Kombiniranje različitih oblika prijevoza stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima kao i zdraviju klimu što doprinosi zdravlju stanovništva u gradovima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa