Crkveni pravnici u Poreču će raspravljati o ništavosti ženidbe

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

„Parnice za proglašenje ništavosti ženidbe. Očekivanja i izazovi reforme postupka" tema je X. Međunarodnoga znanstvenog simpozija crkvenih pravnika koji će se održati 7. i 8. listopada u konferencijskoj dvorani hotela Laguna Materada (Špadići) u Poreču. Simpozij organizira Hrvatsko kanonističko društvo, suorganizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Porečka i Pulska biskupija, a sponzorira Hrvatska biskupska konferencija.

Uoči simpozija 6. listopada u 18 sati članovi Hrvatskoga kanonističkog društva održat će VI. redovitu godišnju skupštinu. Prvog dana simpozija 7. listopada od 9 sati održat će se sljedeća predavanja: Poticaji, temeljni kriteriji i "duh" reforme kanonskog postupka (mr. I. Rak, Varaždin); Dijecezanski biskup pred usko sudskim i pastoralnim očekivanjima reforme kanonskog postupka (dr. I. Ivanković-Radak – mr. A. Toth, Subotica) i Uvođenje parnice za proglašenje ništavosti ženidbe (dr. T. Đukez, Đakovo).

Također su na rasporedu predavanja: Novine u određivanju mjerodavnosti sudišta u parnicama o ništavosti ženidbe (mr. L. Paljević, Krk); Pokretanje i istraživanje parnice u redovitom postupku (mr. N. Menalo, Mostar); Testis unus testis nullus u rimsko-kanonskom i kanonskom postupku (dr. I. Milotić, Zagreb); Presuda, njezino pobijanje i izvršenje u redovitom postupku (dr. V. Papež, Ljubljana).

Drugoga dana simpozija 8. listopada od 9 sati, održat će se sljedeća predavanja: Pretpostavke, okolnosti i elementi za pokretanje kraćeg postupka pred biskupom (dr. A. Saje, Ljubljana); Odvijanje kraćeg postupka pred biskupom (dr. S. Zec, Krk); Suffraganeus antiquior kao mjerodavni sudac (kan. 1687, § 3) (dr. M. Petrak, Zagreb); Sudski troškovi i besplatna pravna zaštita – pokazatelj blizine između sudske vlasti i vjernika (mr. E. Svažić, Rijeka); Obustava parnice i prijelaz u postupak oprosta od tvrde a neizvršene ženidbe. Neki naglasci s tečaja o novom ženidbenom postupku i o proceduri "super rato" (Rimska rota, 7.-12. III. 2016.) (mr. A. Rako, Split).

Nakon predavanja održat će se okrugli o temi Izazovi provođenja pastoralne istrage u hrvatskim okolnostima. Na okruglom stolu sudjelovat će mr. R. Ćibarić, Dubrovnik; dr. J. Šalković, Zagreb; dr. V. Blažević, Banja Luka; dr. K. Ćavar, Zadar.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa