IZBORI 2016

Među hrvatskim gradonačelnicima najviše glasova birača dobio Miletić

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Nakon kandidacijskih lista za ove parlamentarne izbore na kojima su stranke ukupno kandidirale 48 gradonačelnika i gradonačelnica, portal gradonačelnik.hr analizirao je izborne rezultate i istražio kako su prošli najistaknutiji stranački ljudi s terena. Na ovim izborima za ulazak u Sabor izborilo se, što dobrim plasmanom na listama, a što preferencijalnim glasovima, 19 gradonačelnika - četiri više nego na prošlim izborima, kada ih je kandidirano ukupno 36.

Kada su preferencijalni glasovi u pitanju, definitivno najveći uspjeh ostvario je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kojega su birači nagradili sa čak 12.535 glasova, i tako mu osigurali da sa posljednjeg, 14. mjesta na listi, uđe u Sabor.

Više od Batinića, kada su gradonačelnici u pitanju, osvojio je jedino prvi čovjek Pule Boris Miletić 13.187, na trećem mjestu je Milan Bandić sa 9.642 glasa, potom Damir Jelić (Karlovac) 9.612, Branka Juričev-Martinčev (Vodice) sa 8.552 glasova.

Što se stranačke zastupljenosti tiče, i ovaj put na izborima su najbolje prošli HDZ-ovi gradonačelnici, kojih je u Sabor ušlo osam (dvoje više nego u studenome 2015.), IDS je zadržao svoju trojku sa prošlih izbora (Boris Miletić, Tulio Demetlika i Giovanni Sponza), SDP i HNS će u ovom sazivu imati dvojicu, a HSS, BM 365, Reformisti i MOST po jednoga.

Zanimljivo je da oba SDP-a gradonačelnika u Sabor ulaze iz iste, 3. izborne jedinice – Stjepan Kovač iz Čakovca i Marko Vešligaj iz Pregrade. Uz već spomenutog rekordera po preferencijalnim glasovima Milorada Batinića, s liste Narodne koalicije u Sabor ponovo ulazi i HNS-ova Nada Turina-Đurić (Kraljevica) te prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak (Samobor).

Za razliku od SDP-a i IDS-a, koji tako imaju svoje gradonačelničke 'utvrde', HDZ-ovi u Sabor ulaze iz nekoliko izbornih jedinica.

U 2. izbornoj jedinici u Sabor tako, ovaj put s HDZ-ove liste, ulazi gradonačelnik Križevaca i bivši šef HSS-a Branko Hrg. U 5. izbornoj jedinici, za razliku od prošlih izbora kada nisu ostvarili niti jedan ulazak, sada su prošla dvojica HDZ-ovih gradonačelnika – vukovarski Ivan Penava i vinkovački Mladen Karlić.

Prvi čovjek Velike Gorice Dražen Barišić ovaj put je u Sabor ušao s puno lagodnije, druge pozicije na listi u 6. izbornoj jedinici, dok je prošli put uspio ući sa čak 8. mjesta. No, s obzirom na broj preferencijalnih glasova po kojima je šesti najuspješniji gradonačelnik u Hrvatskoj, u Sabor bi vjerojatno ponovo ušao i sa lošije pozicije na listi.

Iz 7. jedinice u Sabor je ponovo ušao prvi čovjek Karlovca Damir Jelić, četvrti po broju preferencijalnih glasova, a uz njega i Tomislav Klarić iz Bakra.

Kada je u pitanju 9. izborna jedinica, koja je pri sastavljanju lista od strane novog vodstva stranke doživjela najdramatičnije promjene u odnosu na prošle izbore, u Sabor ulazi dvoje HDZ-ovih gradonačelnika – nositeljica liste Branka Juričev Martinčev (Vodice), koja je svoju popularnost kod birača potvrdila i na ovim izborima, osvojivši 8552 preferencijalna glasa te Nediljko Dujić (Skradin).

Iako je u 2. izbornoj jedinici osvojio mandat, Milan Bandić zbog nespojivosti dužnosti ne može u Sabor pa će umjesto njega ući prvi čovjek Đurđevca, Željko Lacković. Drugi s Bandićeve liste iz 6. izborne jedinice također ulazi u Sabor, ali je riječ o gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću koji je član Reformista.

Od trojice kandidiranih, u Sabor je ovaj put ušao samo jedan MOST-ovac, gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa