Festival istarske malvazije u Brtonigli: Jedinstvena lokacija s četiri različite zemlje i četiri vrste malvazije

0

­­U Brtonigli je 23. lipnja održan 28. Festival Istarske Malvazije. Jedinstvena prednost postojanja četiri vrste različite zemlje (crvene, bijele, sive i crne) omogućava da malvaziju doživite na četiri različita načina, okusa i mirisa. Upravo je ta izuzetnost terroira bila glavna manifestacije u Brtonigli koja se provlačila i kroz stručna predavanja, vođene degustacije, sljubljivanja malvazije sa hranom u kulinarsko nadmetanju.

Svečano otvorenje Festivala održano je u 18 sati uz nazdravljanje 18 godina starom “arhivskom malvazijom” vinarije Cattunar. Na otvorenju su bili glavna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Marica Mikec, dožupan Istarske županije Vedran Grubišić, predsjednica Gradskog vijeća Rijeke Dorotea Bukovac Pešić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Milan Antolović, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, gradonačelnik Umaga Vili Basanesse, gradonačelnik Buzeta Valter Flego,  gradonačelnik Buja Edi Andreašić, načelnik Tara Nevio Stojnić te načelnik Grožnjana Rino Duniš.

Degustacija 18 godina stare Cattunarove malvazije
Degustacija 18 godina stare Cattunarove malvazije
Degustriranje sudaca delicija s kulinarskog nadmetanja
Degustriranje sudaca delicija s kulinarskog nadmetanja

Kroz prostor budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, prošetalo je više od 1.200  posjetitelja i ljubitelja kvalitetnih vina. Bogat program nudio je za svakoga ponešto.

U 19 sati održana je dječja radionica crtanja s teranom pod stručnim vodstvom kreativaca novigradske udruge Agata. Djela nastala tijekom radionice su izložena u prostoru budućeg Muzeja, a službeno otvorenje izložbe sastavni je dio programa Folk & Wine festivala koji će se u Brtonigli održati 7. srpnja 2012. godine.

Istovremeno dok su dječica crtala teranom, održavao se kulinarsko nadmetanje. Pod stručnim okom kuhara Marka Jovanovića iz Udruge kuhara Umag, tri su ekipe iskušale svoja kulinarska umijeća. U roku od 30 minuta trebali su spraviti jelo s nepoznatim namirnicama koje se treba najbolje sljubiti s istarskom malvazijom. Titulu najboljeg jela, stručni žiri je dodijelio rižotu s piletinom, rukolom i rajčicama.

Uoči proglašenja najboljih malvazija, uručene su nagrade najboljim radovima djece iz osnovnih škola iz Istre koje su poslale radove na natječaj “4 zemlje – 4 malvazije – 1 etiketa”. Prvo mjesto je osvojila Nikolina Paljić iz talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin” iz Poreča, a njezina će se etiketa koristiti u promotivne svrhe promocije najboljih malvazija s područja Brtonigle. Nagrade je uručio Robert Radešić, renomirani hrvatski dizajner, koji je zaslužan za većinu etiketa vinara Istre i šire.

Uz ponudu vinara iz Istre, Slovenije i sa Sicilije, ispred Muzeja na štandovima se moglo degustirati i kupiti autohtoni proizvodi (med, maslinovo ulje, likeri, rukotvorine i domaći kolači). Bogata gastro ponuda nudila je na uživanje jela poput kobasica, kiselog kupusa, i druga jela. Moglo se tu i degustirati domaće suhomesnate proizvode Agroturizma “Klaj”, koji je jedini s ovog područja dobio certifikat za svoj pršut kao "izvorno istarsko".

Nakon podjele nagrada, uz dobru čašicu malvazije, posjetitelji su se mogli opustiti uz virtuoza na gitari Marija Šimunovića i mladu zvjezdu u usponu Sabrinu Hebiri. Muzej je svoja vrata zatvorio iza ponoći.

Od pristigla 122 uzorka (iz Istre, Slovenije i Italije), nagrađeno medaljama je bilo ukupno 80 malvazija, od čega 29 zlatnih, 34 srebrne i 17 brončanih medalja. Nagrade su se djelile po kategorijama zemlje, sukladno samom načinu ocjenjivanja - Malvazije su podijeljene u četiri kategorije - po zemljama (crvena, crna, siva i bijela).

Najbolju ocjenu od 89 boda dobila je Malvazija Medea Montiron od Agroproduka d.o.o.
Najbolju ocjenu od 89 boda dobila je Malvazija Medea Montiron od Agroproduka d.o.o.
Proglašenje najbolje etikete među učeničkim radovima
Proglašenje najbolje etikete među učeničkim radovima
S proglašenja najboljih u Brtonigli
S proglašenja najboljih u Brtonigli

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa