RASADNIK DIVES

Od idejnog rješenja do uređenja zelenih površina

0
Valdi, Kim i Nadija Paliska Smoković, Aleks Bedrina i Nikola - Grga Kirin
Valdi, Kim i Nadija Paliska Smoković, Aleks Bedrina i Nikola - Grga Kirin

Lijepo uređena okućnica san je svih koji imaju obiteljsku kuću, a uređene zelene površine redovito su sastavni dio svih većih projekata u građevinarstvu, kao što su npr: hoteli, privatni apartmani, kuće za odmor i sl.

Posjetili smo Dives u Ripendi kraj Labina i potražili odgovor na pitanje: Kako urediti svoj vrt, vanjski boravišni prostor ili neku drugu površinu? Nerijetko, i unatoč slobodnom vremenu, odustanemo od ideje da si sami uredimo vrt kada shvatimo da planiranje u glavi nije baš uvijek jednostavno realizirati. Uređenje zelenih površina je u biti puno kompleksnije nego što se u prvi mah čini, te je kao i kod bilo koje druge gradnje potrebno potražiti pomoć stručnjaka – kažu nam u Divesu.

Objašnjavaju da  put do realizacije hortikulturnog uređenja neke površine ima neke svoje korake i slijed. „Prvo, izađemo na teren, kako bi pogledali mjesto buduće zelene površine te sprovedemo anketu gdje dobijemo odgovore od klijenta koje su njegove želje ali i financijski limit ili budžet projekta. Nakon toga slijedi izmjera terena, i fotografiranje. Slijedeći korak je izrada virtualne prezentacije izgleda buduće zelene površine pomoću posebnog softwera.

Zajedno sa klijentom pregledamo virtualni prikaz i po potrebi promijenimo ono što se klijentu ne sviđa. Kada dostignemo točku suglasnosti ugovaramo izradu planimetrijskog rješenja s preciznim mjerama, projekt i raspored elemenata  za navodnjavanje te izradu troškovnika.

Zadnja faza je usuglašavanje cijene koštanja, rokovi izvedbe, način i rokovi plaćanja te smo sada spremni krenuti u samu izvedbu i izgradnju“, objašnjava nam mag. ing. agr. Nadija Paliska – Smoković, glavni dizajner vrtova i pejsažne arhitekture te suvlasnica koja sa svojim suprugom Valdijem već više od dvadeset godina vodi Dives.

POSTAVLJANJE SUSTAVA ZA NAVODNJAVANJE

Isto tako, naglašava Nadija, najbolje vrijeme izvedbe je jesen ili proljeće, te poziva svih koji imaju ideju urediti  vrt da joj se čim prije jave kako bi imali dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Nakon što slože idejno rješenje, odnosno izrade projekt, započinje izvedba samih  radova. Radovi se izvode prema redu izvođenja i prioriteta od iskopa, prekopa strojevima, grube nivelacije terena, uređenja mjesta bilo budućeg parkinga, fontane, jezerca, sjenice ili roštilja. Zatim slijedi postavljanje svih potrebnih vodova za rasvjetu, vodenih elemenata, odvodnju oborinskih voda, priključke za zalijevanje vrta ili postavljanje automatskog sustava za navodnjavanje koji je svakako isplativa investicija u uređenju i lakšem održavanju okućnice ili poslovnog prostora. Zaokružuju se površine, određuju stazice za kretanje, izrađuju se kamenjari ako su predviđeni te sve ostalo prije završne faze, a to je sadnja biljaka te ako je tako predviđeno, sijanje travnjaka ili postavljanje travnog tepiha.

OD 11 DJELATNIKA 4 MAGISTRA INŽENJERA I 1 INŽENJER

U Divesu je zaposleno 11 djelatnika, a od toga su četiri magistra. Uz supružnike Nadiju i Valdija Paliska Smoković, magistar agronomije je i njihov sin Kim, te Nikola Grga Kirin, mag.ing.šumarstva, koji je ujedno zadužen za navodnjavanje zelenih površina, i Alex Bedrina, Univ. Bacc.Ing. Agr. Ostali djelatnici su svi sa dugogodišnjim iskustvom na poslovima hortikulture, što je još jedna garancija da ste  sigurno stigli na pravu adresu. Pravo je vrijeme da im se obratite jer upravo ulazimo u jedno od najpovoljnijih godišnjih doba za zasnivanje zelenih površina.

Dosadašnje reference

Dives rasadnik na adresi: Ripenda Kras 16, Labin, vam pored uređenja i održavanja zelenih površina nudi svoje dobro poznate proizvode sadnica cvijeća i povrća, ukrasno bilje te vaze i supstrate.

Najznačajnije reference uređenja krajobraza i zelenih površina su: Holcim Hrvatska, Termoelektrana Plomin TE 1 i TE 2, Rockwool Adriatic, Jezero Butoniga, Valamar Rabac,

Maslinica Rabac, United Colors of Beneton - tvornica Labin, kružni tok u središtu Novigrada, Poslovna pasivna zgrada Rudan u Žminju, Liburnija hoteli Opatija, Hotel Milenij Opatija, te brojne privatne i kuće za odmor.     

Info

Info: 098 421 277
nadija.smokovic@gmail.com
www.dives-rasadnik.hr
https://www.facebook.com/dizajnvrta/
Radno vrijeme od  8,00 do 15,00 sati

Najnovije vijesti