land art

Na Ćićariji otvorena pješačka staza koja spaja prirodu i umjetnost

0
Ljubavni kamen na land art stazi na Ćićariji
Ljubavni kamen na land art stazi na Ćićariji

Land art staza Stražica – Sapaćica, na planini Ćićariji u Parku prirode Učka otvorena je u srpnju 2016. godine, dvije godine nakon inicijalne ideje. Kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.

Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njene zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, pomilujte nježnu mahovinu, zagrlite stablo, pustite suncu da vas miluje po koži, upijajte zelenilo i osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne trebate tragati za osjećajima jednosti s prirodom jer će se oni dogoditi sami od sebe. Važno je samo da budete prisutni. Ne zaboravite potražiti land art radove koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo.

Dotaknite otiske dlanova koji se nalaze gotovo na svakom radu i ostvarite kontakt s prirodom. Osjetite djelovanje prirode na svoju tjelesnu, emotivnu i duševnu dobrobit. Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta (kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…). Ponekad se unose i umjetni materijali. Oslikavanje stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi, naziva se rock art. Land art radovi stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila.

Land art se kao umjetnički pravac pojavio 1960-ih u SAD-u. Ipak, prvi špiljski crteži, megaliti, geoglifi i petroglifi plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje. Staza je u smislu zahtjevnosti pješačenja u kategoriji laganih, dužina joj je 6,5 kilometara, a minimalno vrijeme potrebno za njen obilazak je dva do tri sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa