U Svetvinčentu prvi Festival sira u Istri, izbor Naj koze i najveći istarski balun na svijetu

0
Prvi Festival sira u Istri održat će se u Svetvinčentu od 29. lipnja do 1. srpnja
Prvi Festival sira u Istri održat će se u Svetvinčentu od 29. lipnja do 1. srpnja

Prvi Festival sira u Istri održat će se u Svetvinčentu od 29. lipnja do 1. srpnja.  Festival je nastao prema ideji i u organizaciji Zadruge Dva roga te uz suorganizaciju i potporu Turističke zajednice Svetvinčenat i Općine Svetvinčenat.

Cilj Festivala je ujediniti stočare i sirare iz Hrvatske i šire, te kulturu uživanja mlijeka i mliječnih proizvoda uzdignuti na višu razinu. Festival sira na jednom će mjestu okupiti velika imena iz mljekarske industrije, te male proizvođače koji će napokon dobiti priliku da predstave svoje kvalitetne i ekološke proizvode široj publici.

Svetvinčenat
Svetvinčenat
Lokacija Place, Kaštela, Žlinje i Plesnog mediteranskog centra (ex. Društveni dom) bit će mjesta održavanja bogatog programa koji donosi za svakog ponešto. U samom Kaštelu održat će se izložba sireva i srodnih proizvoda na kojoj će se predstaviti oko 25 proizvođača sireva iz cijele Hrvatske.

Bit će tu od malih proizvođača sira do velikih hrvatskih sirana kao što imaju Dukat i Agrolaguna. Nudit će se sirevi iz Istre, Dalmacije, Like, Slavonije, Međimurja te poznati paški sirevi. U zoni Kaštela posjetitelji će moći kušati i istarska vina.

Tradicionalni izbor „Naj koze“ od ove godine održat će se u sklopu Festivala sira
Tradicionalni izbor „Naj koze“ od ove godine održat će se u sklopu Festivala sira
Zabavni dio programa kojeg potpisuju Gustafi odvijat će se na Placi. SIRock Festival  donosi svirku istarskega rocka gdje će se za zabavu u večernjim satima, pored domaćina Gustafa, prezentirati i gosti iznenađenja.

Tijekom tri dana, posjetitelji će moći uživati u specijalitetima iz kuharske radionice pod nazivom „Domaća kužina“ u kojoj će „sir“ imati glavnu ulogu. Program stručnih predavanja odvijat će se u Plesnom mediteranskom centru (ex. Društveni dom).

Tradicionalni izbor „Naj koze“ od ove godine održat će se u sklopu Festivala sira. Za sve posjetitelje priprema se i mini etno zološki vrt i poseban kutak za najmlađe (Udruga Birikina iz Pule). Posebno za najmlađe, i one koji se osjećaju vječno mladi, bit će postavljen „labirint od sjena“.

Prvi Festival sira, svoja će vrata svečano otvoriti u petak, 29. lipnja u 17 sati, kada će se premijerno održati i najveći istarski balun na svijetu. 70 parova iz 15-tak istarskih kulturno umjetničkih i folklornih društava, izvest će ovaj tradicionalni istarski ples uz pratnju svojih muzikanata.

Na svečanom otvaranju održat će se najveći istarski balun na svijetu
Na svečanom otvaranju održat će se najveći istarski balun na svijetu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa