Proces izdavanja dozvola za Plomin pretvoren je u lakrdiju

0
Zelena akcija oštro protiv termoelektrane na ugljen Plomin C (Večernji list)
Zelena akcija oštro protiv termoelektrane na ugljen Plomin C (Večernji list)

Poražavajuća je činjenica da nova Vlada nema nove investicijske projekte u energetskom sektoru nego pokušava realizirati stare projekte koje su pokrenule bivše vlade.

Jedan je od takvih projekata tzv. „Plomin C“, kod kojeg je proces izdavanja dozvola pretvoren u lakrdiju kako bi se stvorila mogućnost za realizaciju investicije koja je u očitom neskladu s postojećom prostorno-planskom dokumentacijom, poručila je Zelena akcija čiji su aktivisti danas ispred zgrade Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prosvjedovali kako bi ukazali na to da se proces procjene utjecaja na okoliš trećeg bloka termoelektrane Plomin, kako kažu, pretvorio u farsu, piše Večernji list.

Naime, prostorni plan Istarske županije propisuje da treći blok TE Plomin mora koristiti plin kao energent te da maksimalna snaga može biti 125 MW. Nasuprot tome, Studija koju je naručio HEP, a izradio Ekonerg, predviđa gradnju TE na ugljen, i to snage od čak 500 MW.

Na današnjoj akciji vizualno smo prikazali ovu neusklađenost – imali smo dva stupca; jedan visine gotovo 4,5 metra koji predstavlja planiranu termoelektranu na ugljen snage 500 MW te još jedan manji stupac, koji označava termoelektranu na plin snage 125 MW, izvijestili su u priopćenju.

Situacija u kojoj prvi potpredsjednik Vlade, koji je ujedno i predsjednik stranke kojoj pripada Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, najavljuje da „Plomin ide dalje“ iako Studija utjecaja na okoliš još nije prihvaćena, itekako potvrđuje da je ovdje riječ o grubom izigravanju procesa zbog kojeg ćemo pravdu potražiti na Upravnom sudu ako Studija bude prihvaćena, ističu iz Zelene akcije.

Ako Studija bude prihvaćena pravdu će potražiti na upravnom sudu
Ako Studija bude prihvaćena pravdu će potražiti na upravnom sudu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa