Gradu Puli vrijedno priznanje za cjeloviti doprinos zaštiti okoliša

0

U sklopu održavanja 9. Svjetskih dana ambalaže u Splitu, od 3. do 8. lipnja, upriličena je i dodjela priznanja CROPAK prilikom koje je Gradu Puli pripala glavna nagrada u kategoriji „Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša“ za projekt selektivnog prikupljanja otpada. Sam skup je okupio 230 sudionika iz 37 različitih zemalja kojima su bili brojni regionalni i domaći stručnjaci svih razina promišljanja i stvaranja ambalaže.

Hrvatsku nagradu za najbolju ambalažu CROPAK utemeljili su 2004. godine Institut za ambalažu i tiskarstvo, stručni časopis “Ambalaža” i tvrtka Tectus d.o.o., Zagreb. Natječaj je osmišljen s ciljem promocije i isticanja prednosti i koristi ambalaže kao važnog sredstva zaštite, promocije i identifikacije proizvoda te se njime ujedno želi naglasiti nužnost cjelovitog doprinosa zaštiti okoliša s aspekta gospodarenja ambalažnim otpadom.

Grad Pula sustavno uvodi sistem selektivno prikupljanja ambalažnog otpada još od od 2008. godine. Sustavom su obuhvaćeni svi mjesni odbori Grada i prigradska naselja te se unutar navedenih područja  tijekom 2008. i 2009. godine postavilo nekoliko desetaka zelenih otoka s po tri različita spremnika. Pokrenut je i pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada „Od vrata do vrata“ na području mjesnog odbora Nova Veruda, a tijekom 2011. godine implementiran je i EU projekt Diva koji se odnosi na sanaciju divljih odlagališta otpada.

Krajem 2011. godine postavljen je set podzemnih zelenih otoka u Mjesnom odboru Šijana čime se Pula priključila akciji "Zelena čistka" koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Zbog ovih i niza drugih aktivnosti, Gradu Puli pripala je ova vrijedna nagrada koju je u ime Grada iz ruku predsjednika Svjetske organizacije za ambalažu Thomasa Schneidera primio pročelnik UO za prostorno uređenje Giordano Škuflić.

Svjetski dani ambalaže održani su u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo – IAT, tvrtke Tectus d.o.o. iz Zagreba i stručnog časopisa Ambalaža/REGprint te pod generalnim pokroviteljstvom Svjetske organizacije za ambalažu (World Packaging Organization – WPO). Pokrovitelji manifestacije bili su i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.

 

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa