Festival istarskih malvazija 23. lipnja u Brtonigli

0
Ocjenjivanje malvazija u Brtonigli
Ocjenjivanje malvazija u Brtonigli

Ovogodišnji Festival istarske malvazije u Brtonigli donosi bogat program. Kao dio programa te uvod u Festival, 15. lipnja je u Brtonigli održano ocjenjivanje malvazija ali i „arhivskih malvazija“.

Upravo je to nešto novo što se po prvi puta održava u Hrvatskoj. Ocjenjivanje „arhivskih malvazija“ podrazumijevalo  je ocjenjivanje nekih malvazija koje su 5 i više godina stare. Bilo je tu i „punoljetnih“ malvazija.

Kako je prošlogodišnji Festival u Brtonigli protekao uz naglasak na raznolikost istarske malvazije te na utjecaj vrste tla kao bitan element terroira, ove je godine enologinja i organizatorica ocjenjivanja, Ingrid Palman, odlučila da će se upustiti u riskantniji izazov. Sukladno kriterijima OIV-a, Međunarodne organizacije za lozu i vino, ocjenjivanje je provedeno i na „arhivskim malvazijama“, prikupljeni su uzorci arhivskih i zrelih malvazija. U ocjenjivanje se krenulo s pretpostavkom kako je malvazija vino velikog potencijala, ne samo kao mlada i svježa već i kao zrela, odležana malvazija sa nizom kompleksnih tercijalnih nota (na med, prosušeno voće, aromatično bilje, itd.).

Važnost i različitost ovogodišnjeg ocjenjivanja je ne samo ocjenjivanjem vrhunskih „arhivskih malvazija“ već i u međunarodnom karakteru gledano na podrijetlo ocjenjivanih uzoraka. Tako će se na samom proglašenju najboljih, koje će se održati 23. lipnja, moći degustirati i uživati u  Malvasiama delle Lipari, u crnim Malvazijama i Pjenušavim Malvazijama.

Na jučerašnjem ocjenjivanju „arhivskih malvazija“ i zrelih malvazija, sudjelovalo je ukupno 40 uzoraka, i to: 2010.god.-9 uzoraka, 2009.god- 10 uzoraka, 2008.god.-5 uzoraka, 2007.god.-5 uzoraka, 2006.god.-3 uzoraka, 2005.god.-2 uzoraka, 2004.god.-1 uzoraka, 2003.god.-1 uzorak, 2001.god.-1 uzorak, 1999.god.-2 uzoraka, 1994.god.-1 uzoraka. U ocjenjivanju malvazija, sve one koje su mlađe od 5 godina ulaze u grupu Zrelih malvazija , dok ostale koje imaju vise od 5 godina su tzv. „arhivske malvazije“. „Arhivske malvazije“ ne možemo naći na samom tržištu, već se mogu naći samo kod vinara kao arhivska vina te se kod njih mogu kušati kao vrlo specijalna vina koja borave u posebnim uvjetima čuvanja. Na ocjenjivanju je bio i uzorak jedne slatke malvazije iz Sicilije te jedna crne malvazije (dobivene iz crnog grožđa) iz Toscane. Ocjenjivački tim su činili: VIŠNJA ZEČEVIĆ  - enolog, MAURIZIO AGUGLIA – novinar, WAYNE YOUNG iz podruma obitelji BASTIANICH - novinar,enolog, TOMISLAV PLAVŠA – enolog, VALTER LEGOVIĆ – enolog, MILJENKO BOŠNJAK – enolog i MARIO STAVER- enolog.

Ideja vodilja i cilj ovog ocjenjivanja bio je u „istraživanju“ i davanju naglaska na aromatski profil malvazije te pokušati vrednovati njezine potencijale. Cilj je također kroz edukaciju i istraživanje posebno stimulirati proizvođače i potrošače na podizanje kvalitete i bolje čuvanje vrhunskih malvazija. Važno je i našim vinima podići rejting i cijenu koju svojom kvalitetom zaslužuju.

Kroz rad i trud organizatorice ocjenjivanja te održavanje Festivala istarske malvazije u Brtonigli, nastoji se promovirati malvazija kao vrhunska sorta vina u cijeloj regiji i šire te dati maksimalnu pažnju autohtonim vinima Istre.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju prijavljeno je ukupno 126 uzoraka svih malvazija (arhivske, zrele i mlade). Objava rezultata ocjenjivanja bit će u subotu u 21 sat u Brtonigli za vrijeme trajanja Festivala istarske malvazije, 23. lipnja 2012. godine.

Wayne Young Bastianich
Wayne Young Bastianich

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa