Muke po HZZ-u - Ispao sam glup, trebao sam lagati i pokupiti novac

0
(Foto: Danas.hr)
(Foto: Danas.hr)

Krajem 2010. godine, nakon 18 godina neprestanoga rada u realnom sektoru, Domagoj (podaci poznati redakciji) je ostao bez posla, pa se na vrijeme prijavio HZZ-u u Puli kako bi dobio naknadu za nezaposlene.

No, pravna služba Zavoda tada ga odbija jer je vlasnik tvrtke, društva s ograničenom odgovornošću. U HZZ-u su mu kazali da im se javi kad krene stečajni postupak njegove tvrtke, pa se pojavio nakon godinu dana s rješenjem o stečajnom postupku, piše Danas.hr.

Nema naknade jer stečaj nije završen


Tada su mu iz HZZ-a pismeno odgovorili da ni to rješenje nije dovoljno, te da i dalje nema pravo na naknadu jer postupak (stečaj) nije završen. Kad je početkom lipnja 2012. stečaj napokon završio, Domagoj se javio HZZ-u, da bi mu napokon i konačno bilo rečeno da naknadu ne može dobiti – jer je rok za naknadu istekao!

"Za ostvarenje prava na naknadu HZZ uvjetuje okončanje stečajnoga postupka, ali i nameće rok istoga, iako je taj rok jedino u domeni sudbene vlasti na koji nitko ne može utjecati. Ispada da me HZZ mogao i poslati na put oko Mjeseca u ostvarenju mojih prava...

Drugim riječima, HZZ se igra zakonom s ciljem izbjegavanja obveza u kojem nameće rokove i pravila za koja zna da ih je fizički nemoguće poštovati", zaključio je Domagoj.

Rekao istinu i nije dobro prošao

Čitatelj je Danas.hr-u dao na uvid i prepisku koju je imao s HZZ-om. Osim što su mu citirali odredbe zakona i propisane rokove, kazali su mu da mu "nažalost, nisu u mogućnosti dati drugačiji odgovor".

"Navedeni rok je strogi, zakonski (prekluzivni) rok protekom kojeg se gubi mogućnost ostvarivanja prava koje je vezano uz takav rok, bez obzira na opravdanost propuštanja istoga", kazali su u HZZ-u dodajući da zakone donosi Hrvatski sabor, a HZZ "samo primjenjuje propise iz svoje nadležnosti".

I tako je naš čitatelj zaključio: "Znam da sam trebao lagati u HZZ-u kao pola RH da nemam tvrtku i dobiti pravo na naknadu jer njihove pravne službe nemaju vremena pregledati jesam li napisao istinu, ali eto opet sam ispao glup jer sam samo radio po zakonu".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa