Uprava Glasa Istre ukinula praznik antifašista!

0

Zgroženi odlukom Uprave Glasa Istre novine d.o.o. da novine Glas Istre izlaze redovno za Dan antifašističke borbe, 22. lipnja 2012. kao da nije riječ o prazniku, Podružnice Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske Glasa Istre poslali su sljedeće priopćenje:

Ovim je činom predsjednik Uprave Albert Faggian obezvrijedio Dan antifašističke borbe iako je Glas Istre nastao upravo zahvaljujući i za vrijeme antifašizma u ljeto 1943. godine.

Uprava u ime profita prekida desetljetnu praksu ovog lista koji na dan prije praznika izlazi kao dvobroj jer je intencija da se novine na kiosku prodaju i na Dan antifašističke borbe. U ime dodatne zarade, koju djelatnici neće vidjeti, bit će narušena i dosadašnja prava radnika Glasa Istre koja su već umanjena u odnosu na većinu radnika u gospodarstvu. Naime, radnici u tiskanim medijima zbog prirode svog posla moraju raditi za vrijeme blagdana jer novine spremaju za sljedeći dan, kad one redovno izlaze. Sada će k tome ostati i bez slobodnog dana koji su koristili prije praznika.

Možda je Uprava Glasa Istre bila ponukana izjavama iz Banskih dvora da se radnicima ukinu sva tri praznička dana u lipnju, inicijativa koja je odmah naišla na velike polemike. Faggian je preduhitrio Vladu i sam odlučio ukinuti jedan praznik bez da se prethodno barem konzultira sa sindikatom. Zbog čega nije umjesto antifašizma, s kojim je Glas Istre u neraskidivoj vezi, ukinuo Tijelovo ili Dan državnosti?

Podsjetimo da su prvi i drugi broj Glasa Istre štampani na Stojač brdu, desetak kilometara zračne linije od Crikvenice. U narodnooslobodilačkom ratu štampano je 35 brojeva, peti broj početkom 1944. u čuvenom skloništu u Benašima na Kastavštini. U oslobođenoj Istri prvi je broj izašao u Poreču 6. svibnja 1945., a sljedeći u Puli već 11. svibnja. Glas Istre je nastao zahvaljujući antifašistima, a odluka Uprave da se ne slavi njihov dan je ravno negiranju i omalovažavanju vlastite prošlosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa