Biskup Milovan odlazi - Papa prihvatio ostavku

0
Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Ivana Milovana
Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Ivana Milovana

Ivan Milovan, biskup porečko-pulski, podnio je ostavku. Iz visokih crkvenih krugova Dnevnik.hr doznaje kako ostavka nije odraz biskupove slobodne volje nego rezultat pritisaka državnog tajnika Svete Stolice kardinala Bertonea.

Povod je imovinski spor oko samostana u Dajli. Pritisci na biskupa Ivana Milovana počeli su kada se za pomoć oko Dajle obratio državnom vodstvu.

Zbog afere Dajla papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom, te se već tada govorilo o tihoj smjeni biskupa Milovana.

Povod je imovinski spor oko samostana u Dajli
Povod je imovinski spor oko samostana u Dajli
Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Ivana Milovana od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i pulskom biskupijom, u skladu s odredbom kanona 401 § 2 Zakonika kanonskoga prava, objavio je danas, 14. lipnja, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli, a prenio Tiskovni ured HBK, objavljujući da ga nasljeđuje mons. Dražen Kutleša, dosadašnji biskup koadjutor te biskupije, piše Večernji list.

Zbog afere Dajla papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom
Zbog afere Dajla papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom
Kanon crkvenog prava po kojemu odlazi biskup Milovan kaže da se ostavka daje ili zbog bolesti ili nekih drugih razloga nemogućnosti obavljanja službe, a budući da biskup Milovan nije bolestan, očito je da je neposluh u slučaju Dajla, bio razlog pritiska na njega da podnese ostavku i oslobodi biskupsku katedru u Poreču onome biskupu koji će bespogovorno provoditi vatikansku politiku kardinala Bertonea.

"Točno je. Prije nekoliko dana poslao sam Svetom Ocu zamolbu za razrješenje i odlazim u mirovinu. Ne mogu govoriti o konkretnim razlozima, ali pretpostavljam da se u javnosti zna o čemu je riječ", rekao nam je ekskluzivno nakon službene objave vijesti mons. Ivan Milovan.

Na pitanje što će raditi u budućnosti, mons. Milovan kaže da će poput svih ostalih biskupa u mirovini biti na raspolaganju svojoj zajednici. "Moći ću lakše kreirati svoje vrijeme i biti na raspolaganju svakome kome budem potreban", rekao nam je mons. Milovan.

mons. Ivan Milovan
mons. Ivan Milovan
Podsjetimo, mons. Milovan lani nije htio potpisati kapitulacijski sporazum o predaji biskupijskog posjeda u Dajli pokraj Novigrada talijanskim benediktincima pa ga je papa suspendirao "na jednu minutu", kako bi zamjenski biskup potpisao sporazum.

Milovan je poslije dobio nasljednika, koadjutora mons. Kutlešu koji je u potpunosti preuzeo upravljanje biskupijom. Milovan je, de facto, nešto manje od godinu dana "u mirovini", a od danas je to i službeno, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa