Jakovčić: Hrvatska ima potencijala za uspješan gospodarski rast

0
Foto: Paola Albertini
Foto: Paola Albertini

Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Nino Jakovčić prošlog je petka dao intervju za hrvatsko izdanje uglednog američkog magazina Forbes te s novinarom Zdravkom Basarićem razgovarao o istarskim razvojnim potencijalima.

Intervju u cijelosti možete pročitati u nastavku, a prenosimo ga s www.ids-ddi.com

Na gospodarskom, razvojnom planu, kako za pet ili deset godina vidite Istarsku županiju

Istarska županija može do 2017. godine biti županija pune zaposlenosti i dugoročne konkurentnosti. I to je realno provedivo opredjeljenje. Da bi se to ostvarilo moramo realizirati program Brijuni rivijera, 10 golf-igrališta s popratnim sadržajima, ustupiti pod razumnim uvjetima poljoprivrednicima Istre nekoliko tisuća hektara zemlje, izgraditi termoelektranu Plomin 3 na plin, plinoficirati Istru, uložiti više stotina milijuna eura u zaštitu okoliša, izgraditi novu pulsku bolnicu, domove umirovljenika, škole, dvorane i Sveučilište u Puli. To je osnova. Uz te, imamo i stotine manjih projekata.

U javnim istupima najčešće govorite o razvojnim projektima u turizmu, a stoje s industrijom?

Osnovu razvoja čini visoki turizam, ali i održiva globalna industrija, gdje prije svega mislim na Uljanik, TDR, Cimos i Kamen Pazin, te vrhunski poljoprivredni proizvodi s vrhunskom enogastronomijom. No, bez industrije nema uravnoteženoga razvoja. Teško je u ovom trenutku govoriti o novim industrijama jer i danas skupo plaćamo grešku s Rockwoolom. Volio bih ulazak u visoke tehnologije i upravo nešto spremamo, ali nije lako privući ulagača.

Budući daje hrana, posebno uzgoj zdrave hrane, tržišno izuzetno zanimljiva, kakvi su županijski razvojni planovi u tom segmentu?

Pitanje je što je zaista zdrava hrana. Skloniji sam dokazanim metodama proizvoditi vrhunska vina, maslinova ulja, povrće, meso, sireve, pa i ribe.

Koje prednosti može ponuditi vaša županija potencijalnim ulagačima?

Ovisi o tome u što se želi ulagati. Za održivu industriju imamo nekoliko potpuno opremljenih poslovnih zona, kao i za trgovačke centre. Niz velikih, od preko 100 milijuna eura, ali i manjih mogućnosti ulaganja u turizam s poodmaklo pripremljenom dokumentacijom.

Na kojim resursima (prirodnim, kadrovskim ili nekim trećim, četvrtim) temeljite i razvojni optimizam i ponudu ulagačima?

Prvo, od geografije ne treba bježati: Istra je na savršenom mjestu u Europi! Drugo, imamo odličnu infrastrukturu. I treće, najvažnije, imamo sjajne ljude! To je win-win-win kombinacija!

Što očekujete od Vlade, s kojim, kakvim mjerama treba podržavati vaše razvojne planove?

Hrvatska bi se trebala decentralizirati i dio odgovornosti za razvoj prebaciti na lokalne i regionalne zajednice. Ako ništa drugo, očekujem brzo donošenje potrebnih odluka jer znam da novca ni u jednoj blagajni nema baš previše. Osim u onoj u Bruxellesu, za što se Istra već pripremila i očekujemo Vladinu podršku za programe koje želimo financirati iz europskih izvora.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa