Pula ove sezone više no ikad promovira svoju antičku povijest

0
Učenici Strukovne škole na pulskoj Portarati
Učenici Strukovne škole na pulskoj Portarati

Bogata antička povijest Pule ove je sezone izraženija no ikad, prvenstveno zahvaljujući brojnim manifestacijama posvećenim upravo tome dobu.

Naime, ove se godine krenulo s Rimskom Pulom, projektom koji uključuje razgled grada s naglaskom na antiku. Turistički vodič odjeven u antičku odjeću vodi goste od Arene, Augustovog hrama gdje mogu pogledati FERR-ovu predstavu Pia, sve do Arheološkog muzeja gdje je ponuđeno uživanje u svemu antičkom – frizurama, keramici, mozaiku i modi. Projekt je osmislilo Društvo turističkih vodiča Pula uz pomoć Turističke zajednice Pula i Arheološkog muzeja Istre.

Prezentacija šminkanja u doba antike
Prezentacija šminkanja u doba antike

Nedavno su po 11. Put održani Dani antike koji su ove godine na gradske ulice i trgove donijeli više sadržaja nego ikad - prizore iz antičkog života, priče o zanatima, ulične zabavljače, gastro ponudu, izložbe, predstave - opet sve posvećeno upravo antici.

Tragom antike išli su i učenici Strukovne škole iz Pule te su uz pomoć Arheološkog muzeja Istre u središtu grada, 13. lipnja na Portarati organizirali dvosatno događanje pod nazivom Dašak antičkog Rima, tijekom kojeg su pokazali kako se nekad živjelo. Pokazali su i da postoji mogućnost zajedničkog rada s učenicima, koje se na vrlo lijep način može provesti kroz povijest.

Zbog čega se ove godine posebno velik naglasak dao na antičku povijest grada pitala sam ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, Darka Komšu. „Na taj način želimo oživjeti povijest našega drevnoga grada, turistima ponuditi nešto više od samog razgledavanja njegovih znamenitosti“, kazao je. Dodao je da učenici koji su na Portarati prezentirali svoja umijeća, zapravo stvaraju bazu koja će u budućnosti svima biti itekako dobrodošla.

„Želimo da grad na rimskim tekovinama živi svaki dan. Da na tu tematiku ponudimo što više sadržaja kako naši gosti ne bi šetali uz same spomenike već i pored njih vidjeli, primjerice, ljude u togama. Stoga edukacijom učenika stvaramo svojevrsnu bazu uz želju da jednoga dana imamo lokalne stručnjake koji će prezentirati šminku ili pak modu antičkoga doba i to gotovo svakog dana u godini“, zaključio je Komšo. Tako bi Pula živjela u duhu antike punim plućima, a turisti, sudeći po dosadašnjim reakcijama, bili itekako zadovoljni. (Tekst i foto: Paola Albertini

Turisti svojim kamerama i foto - aparatima nastoje zabilježiti svaku crticu iz antičkog života Pule
Turisti svojim kamerama i foto - aparatima nastoje zabilježiti svaku crticu iz antičkog života Pule

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa