Oriano Otočan izabran za predsjednika Asocijacije agencija lokalne demokracije iz Strasbourga

0
Oriano Otočan
Oriano Otočan

U Udinama je 8. lipnja završila s radom dvodnevna godišnja skupština Asocijacije agencija lokalne demokracije (ALDA) . Za novog je predsjednika ALDA-e izabran Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije.

Predsjednik predstavlja i zastupa ALDA-u te promovira njezinu viziju i ciljeve. Osim predsjednika, izabrano je i novo Upravno vijeće koje definira strategiju razvoja te asocijacije. Istarska županija kao član aktivno sudjeluje već dugi niz godina, a  sada će se, sudjelovanjem u najvišem tijelu ALDA-e, lakše  realizirati EU projekti, te djelotvornije razmjenjivati i potvrđivati pozitivna iskustva Istarske županije u lokalnom razvoju, zaštiti manjinskih i drugih ljudskih prava, kao i razvoj aktivnog građanstva.

Na konferenciji, koja je organizirana nakon skupštine, govorio je  istarski župan Ivan Jakovčić o ulozi Istarske županije u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te o važnosti građenja demokracije po principu supsidijarnosti odnosno prema bottom-up pristupu, što se u Istri stalno primjenjuje. Stoga je i Istarska županija prepoznata kao leader regija u zaštiti dvojezičnosti, manjinskih i drugih temeljnih ljudskih prava. 

Asocijacija Agencija Lokalne Demokracije je međunarodna nevladina organizacija posvećena promicanju dobrog upravljanja i sudjelovanja građana na lokalnoj razini. ALDA je posebno fokusirana na  aktivnosti koje olakšavaju suradnju između lokalnih vlasti i civilnog društva.

Osnovana je 1999. na inicijativu Vijeća Europe, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti s ciljem da koordinira i podrži mrežu Agencija Lokalne demokracije koje su osnovana u ranim devedesetim godinama.

Trenutno broji više od 150 partnera i članova diljem Europe. Posebnost ALDA-e i 12 Agencija Lokalne Demokracije na području jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza čini njezina mreža koja ujedinjuje lokalne i regionalne vlasti, lokalne i međunarodne nevladine udruge te razne europske mreže kao i pojedince koji zajedno djeluju u razvoju lokalne demokracije i decentralizirane suradnje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa