Parada prkosa: Biste li podržali Gay Pride u vašem gradu? (anketa)

0
Povorka ponosa u Splitu održava se 9. lipnja
Povorka ponosa u Splitu održava se 9. lipnja

Već nekoliko tjedana provlači se kroz novinske stupce i stranice mnogih portala priča o Gay prideu, povorci ponosa u Splitu. Radio postaje, televizija, svi redom pozivali su i pozivaju goste u svoje emisije i raspravljaju o splitskoj povorci.

Političari, saborski zastupnici, biskupi, nadbiskupi, aktivisti, pravobranitelji, gradonačelnik..., svi redom osjetili su potrebu ili dužnost izraziti svoje mišljenje i stavove o homoseksualnosti povodom splitske povorke ponosa.Riječ homoseksualnost kao zamjena za dotadašnje pogrdne nazive pojavila se prvi put 1869. godine. No, homoseksualnost se spominje mnogo ranije. Stari Grci su istospolnu erotičnosti očekivali kao dio spolnog iskustva svakog člana društva. Za žensku istospolnu ljubav još od 6. st. prije Krista upotrebljava se izraz "lezbijstvo", a naziv potječe od grčkog otoka u Egejskom moru Lesvos, gdje je obitavala pjesnikinja Sapfo, koja je opjevala takvu ljubav.

Neki su američki domorodački narodi tolerirali i prihvaćali pojedince koji su odabirali seksualne partnere istog spola. Kad jedina prirodna seksualnost počela shvaćati ona u svrhu prokreacije, istovremeno se svaki drugi oblik proglasio grešnim i nemoralnim.

Koliko je zapravo homoseksualnost nečiji izbor, kako se seksualna sklonost osobama istog spola medicinski objašnjava, kako to objašnjavaju pojedine religije, mnogo je pitanja koja bi potakla rasprave. Cijela priča dobiva na zamršenosti spomenom osoba biseksualnog identiteta ili pak transrodnim identitetima.

Čuo sam i  jedno jednostavno pitanje koje bi možda trebalo postaviti onima koji se žestoko bore protiv povorke ponosa: "Što bi učinio da saznaš da je tvoje dijete homoseksualac ili homoseksualka?".

Naravno homoseksualnost je jedno, a povorka ponosa je ipak nešto drugo, pa je ispravno pitanje zapravo koliko je uopće opravdano ili potrebno svoju homoseksualnost iskazivati javno.

Možda se parada ponosa upravo zbog "tvrdih" Dalmatinaca održava baš u Splitu, pa bi se mogla možda nazvati i parada "prkosa".

Možda bi sve bilo jednostavnije i bezbolnije da se parada ponosa održava negdje u Istri. Možda bi bilo manje problema, polemika i rasprave. Odgovor na to pitanje trebala bi dijelom dati i ova anketa. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa