Izdvoji s(v)e. Fai la differenza. - postavljeno 70 zelenih otoka na području Bujštine

0
Kontejneri će biti postavljeni na području Umaga, Buja, Novigrada, Oprtlja, Grožnjana i Brtonigle
Kontejneri će biti postavljeni na području Umaga, Buja, Novigrada, Oprtlja, Grožnjana i Brtonigle

Prema navodima predstavnika Komunalnog poduzeća 6. maj i Zelene Istre, na konferenciji za novinare, održanoj dana 6. lipnja 2012. godine, kampanja osvješćivanja i edukacije građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza. " ide dalje.

Nakon brojnih edukativnih i promotivnih akcija kojima su senzibilizirani građani Bujštine u tijeku je postavljanje 70 "zelenih otoka", odnosno kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada. Kontejneri će biti postavljeni na području Umaga, Buja, Novigrada, Oprtlja, Grožnjana i Brtonigle. Komunalno poduzeće 6.maj na taj je način u  suradnji s gradovima i općinama osiguralo potrebnu infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada, priopćeno je iz Zelene Istre.

Na svakom kontejneru se nalaze naljepnice na kojima piše što se može izdvojiti, a što ne
Na svakom kontejneru se nalaze naljepnice na kojima piše što se može izdvojiti, a što ne
Da bi građani lakše odvajali otpad na svakom kontejneru nalaze se i naljepnice na kojima piše što se može odvojiti, a što ne. Sukladno tome, za sakupljanje plastične, metalne i tetrapak ambalaže predviđen je crveni kontejner. U njega građani mogu odložiti ambalažu deterdženata, šampona, prehrambenih proizvoda potom limenke, konzerve i metalne poklopce. Plavi kontejner namijenjen je za odlaganje papira i kartona, uredskog i novinskog papir, starih časopisa, kataloga i bilježnica, dok u žuti kontejner građani mogu odložiti staklenu ambalažu, boce i staklenke te staklene čaše.

Crvena, plava i žuta su boje koje se nose ovog ljeta na području Bujštine! Odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima uobičajena je praksa u razvijenim zemljama. Otpad sadrži mnoge korisne materijale poput papira, plastike, metala i stakla koje je moguće preraditi (reciklirati) i iskoristiti za proizvodnju novih proizvoda. Na taj način sporije trošimo potrebite prirodne resurse koji su neophodni za život budućim generacijama.

Da bi kampanja bila što uspješnija početkom nove školske godine slijedi edukacija djece, a nastavlja se i s osvješćivanjem građana. Primjerice, u pripremi je edukativni letak s uputama o odvojenom prikupljanju otpada, potom radio jinglovi, plakati i jumbo plakati koji će poticati građane da koriste "zelene otoke" i da što više recikliraju. Prema riječima gospodina Vede, direktora Komunalnog poduzeća 6. maj, nakon dvije godine intenzivnog rada građanima Bujštine, omogućeno je selektivno prikupljanje otpada kroz 75 eko otoka.

Razmišljanje o otpadu kao sirovini, a ne kao smeću jedini je ispravni način gospodarenja otpadom
Razmišljanje o otpadu kao sirovini, a ne kao smeću jedini je ispravni način gospodarenja otpadom
- Prvi eko otoci postavljeni su u gušće naseljenim mjestima. Istom dinamikom nastaviti ćemo s uvođenje eko otoka, dok se svim građanima ne omogući selektivno prikupljanje otpada, navodi Vedo. Reciklažni kontejneri samo su dio projekta „ Izdvoji s(v)e. Fai la differenza“. Naime, do sada je od početka kampanje podijeljeno 2.500 platnenih vrećica i 500 kompostera U idućem razdoblju, osim nastavka postavljanja eko otoka, Komunalno poduzeće 6. Maj počet će postepeno gospodariti svim vrstama otpada, za što raspolažu svom potrebnom dokumentacijom.

- Drugačije razmišljanje o otpadu, otpad kao sirovina, a ne kao smeće i briga za okoliš, jedini su ispravni način gospodarenja otpadom.  U tijeku je izrada projekata za kompostanu i sortirnicu, dok će idućih 2-3 godine Komunalno poduzeće 6. Maj aktivno raditi na reciklaži s ciljem da se pozicioniramo na mjesto koje nam pripada, a to je najzapadniji dio Hrvatske, zaključio je Vedo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa