Jakovčić: U Istri će se u zaštitu okoliša uložiti 100 milijuna eura

0
Davor Huić, Vesna Dukić, Ivan Jakovčić i Davor Škrlec
Davor Huić, Vesna Dukić, Ivan Jakovčić i Davor Škrlec

Prvi Zeleni forum o zaštiti okoliša u Istri održan je 5. lipnja u Puli. Zeleni Forum je pokrenut s ciljem uspostavljanja konstruktivnog dijaloga o gospodarenju otpadom u zaštiti okoliša između predstavnika različitih društvenih grupa i sudionika u Istarskoj županiji.

Skup, održan u pulskoj Zajednici Talijana, okupio je 50-ak predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarske županije, Grada Pule, poslovnih subjekata, predstavnika komunalnih tvrtki i nevladinih organizacija.

Uoči skupa održana je konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili Vesna Dukić, direktorica Kaštijun d.o.o. Pula, pomoćnik ministrice okoliša Davor Škrlec i istarski župan Ivan Jakovčić.

Dukić je naglasila kako je riječ o suvremenom odlagalištu otpada na kojem je planirana obrada komunalnog otpada u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada, među prvima takve vrste u Hrvatskoj, čime će Istra postati jedna od prvih županija koja je gospodarenje otpadom uskladila s EU standardima i direktivama.

Kaštijun
Kaštijun

Nakon izgradnje ŽCGO Kaštijun, značajno će se smanjiti količina otpada koji se trajno odlaže u odnosu na postojeći način odlaganja otpada, smanjiti će se emisija stakleničkih plinova, negativni utjecaj na tlo i vode, svodeći tako na minimum utjecaj otpada na ljudsko zdravlje i okoliš.

Forum se organizira, naglasila je dukić, kako bi se postigao konstruktivan dijalog među sudionicima i dala im se prilika da izraze svoje mišljenje.

Škrlec je izrazio zadovoljstvo održavanjem Foruma upravo na Svjetski dan zaštite okoliša. „U tijeku je izrada novog pravilnika zbog promjena zakona o otpadu koji nije smeće već sirovina i ivor energije za naše gospodarstvo“, naglasio je.

Jakovčić je, pak izjavio kako se Forum održava za sve kojima je okoliš u srcu, istaknuvši kako su sve polemike oko izgradnje Kaštijuna imale politički karakter i uvijek javljale baš uoči izbora.

„Svijest o zdravom okolišu trebaju imati prvenstveno mladi stoga ih nastojimo educirati. Tzv. zeleno gospodarstvo otvoriti će i nova radna mjesta i višestruko je korisno za Istru“, napomenuo je župan. „Napravili smo sanaciju divljih deponija, nastojimo imati još čišće more i tlo i podići kvalitetu života u Istarskoj županiji“, kazao je. Stoga su i investicije velike, pa će se tako u iduće tri, četiri godine u „zelene“ investicije uložiti 100 milijuna eura.

Od toga 70, 80 milijuna eura otpada na otpadne vode na Poreštini, ali investirati će se i u Puli, Rovinju, Umagu i Novigradu. „Ogroman je to novac koji će se utrošiti na selektivno gospodarenje otpadom, ali to će nam donijeti i nova radna mjesta“, zaključio je Jakovčić.

Dukić je dodala da će se na Kaštijunu zaposliti između 33 i 35 osoba, a u okolici centra još 40. Kako će razni komunalni centri raditi na reciklaži otpada tu će se otvoriti još 50, 60 novih radnih mjesta.

Kaštijun će, prema riječima župana, imati najviši standard prikupljanja otpada u Europi koji neće raditi po principu spaljivanja otpada već tzv. MBO tehnikom. Pozvao je sve privatne i poslovne subjekte, načelnike, gradonačelnike, da se odazovu i ukoliko ih zanima što će se i kako raditi na Kštijunu, odu i na njihov trošak vide kako se to radi u Italiji na sličnim odlagalištima. Time će se, smatra, riješiti problem čistoće u Istri, a i stanovnici mjesta oko Kaštijuna mirnije će spavati, smatra istarski župan. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa