U Vodnjanu ovog vikenda Bumbar bike i Festival samoniklog bilja

0
Morena Smoljan-Makragić, Klaudio Vitasović i Emir Komić
Morena Smoljan-Makragić, Klaudio Vitasović i Emir Komić

U Vodnjanu se ovog vikenda održavaju dvije atraktivne manifestacije - Bumbar bike marathon i 3. Festival samoniklog ljekovitog i jestivog bilja, a programu su i posljednji dani akcije Moj kažul-La mia casitta. Sada već tradicionalni obilasci kažuna i suhozida i ovaj vikend kreću sa pozicije „Kod križa“.

O samim temama Bumbar bikea i Festivala na konferenciji za tisak, održanoj 23. svibnja, govorili su Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana-Dignano, Morena Smoljan-Makragić, direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjana i Emir Komić, predsjednik udruge „Natura veris“ iz Vodnjana. 3. Festival samoniklog ljekovitog i jestivog bilja će se održati 26. i 27. svibnja na vodnjanskom

Narodnom trgu. Gradonačelnik Vitasović je naglasio važnost koju Festival ima u cilju informiranja i educiranja o mogućnostima uporabe i važnosti samoniklog bilja kao i njihova primjena u tradicionalnoj gastronomiji Vodnjanštine i Istre.

Uz organizaciju i sudjelovanje udruge "Natura Veris" treći put po redu Vodnjan će imati prekrasno uređen trg s puno cvijeća i biljaka koje će podariti gostima i stanovnicima još ljepšu sliku Vodnjana. Pokrovitelji Festivala su Grad Vodnjan, Turistička zajednica Grada Vodnjana i Istarska županija. Glavni cilj Festivala je ne samo promicanje tradicije uporabe samoniklog bilja već istome dati znanstvenu dimenziju kao i oživiti stare recepture u prehrani i liječenju, također dati i širu dimenziju bogatstva flore koja nas okružuje.

Festival ove godine direktno uključuje u organizaciju i osnovne škole, kao i širu javnost. Svi dijelovi Festivala su slobodnog karaktera i ne naplaćuju se. Bogat program Festivala uključuje stručna predavanja, radionice izrade ljekovitih pripravaka i radionice u prirodi. Sva stručna predavanja održat će se u Zajednici Talijana Vodnjan. Na taj način skreće se pozornost svim naraštajima, a pogotovo mlađem uzrastu na potrebu očuvanja prirodnih resursa koji nas okružuju te stvaranje zdravog stava prema prirodi. Posebno naglašavamo tradicionalnu prehranu koja je bila bazirana na samoniklom bilju. Na Festivalu će se svim posjetiteljima nuditi i hrana na bazi samoniklog, ljekovitog i jestivog bilja.

O Bumbar bikeu, koji starta u 9.30 sa parkinga u Istarskoj ulici, više je rekla Morena Smoljan-Makragić. „Vjerujemo da će nam se i ove godine pridružiti biciklisti i oni koji vole boravak u prirodi na dva kotača. Također su nam se najavili članovi Konjičkog kluba Paradiž koji će zacrtanu stazu proći uz nas ostale bicikliste. Očekujemo bicikliste svih dobnih skupina i različitih biciklističkih vještina“, naglasila je Smoljan-Makragić.

Sudjelovanje na biciklističkoj rekreativnoj vožnji je besplatno i uz vlastitu odgovornost. Za sve sudionike osigurana je marenda na kraju biciklijade koja završava na Narodnom trgu Vodnjana.

Gradonačelnik je pohvalio sve sudionike organizacije navedenih manifestacija koje povezuju zdravlje, edukaciju o zdravom načinu života te ističu važnost rekreiranja i boravka u prirodi. Slične je ciljeve i akcija Moj kažun-La mia casitta promovirala u praksi radom u prirodi za očuvanje tradicionalnog i kulturnog bogatstva koje predstavljaju suhozidi i kažuni. Tako je Grad Vodnjan pokazao da će i nadalje podržavati i organizirati manifestacije koje ističu zdravi način življenja u harmoniji sa tradicijom i kulturnim vrijednostima vodnjanskog kraja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa