Divlja kampirališta: Motovunsko kamp odmorište i dalje jedino legalno u Istri

0
Parkiralište ispred pazinskog Lidla
Parkiralište ispred pazinskog Lidla

Početak nove turističke sezone za sobom povlači neka stara neriješena pitanja. Iako istarski kampovi godinama nižu prestižne nagrade, Istra kao kamping destinacija i dalje ima samo jedno kamp odmorište, i to nedavno otvoreno kamp odmorište u podnožju Motovuna. Više je razloga koji se spominju kao uzrok tome, od skupog investicijskog zahvata, do zamršene administracije i zakonskih procedura, koje očito obeshrabruju potencijalne investitore.

Izvan kampova i izvan za to određenog prostora kampiranje je zabranjeno.
Izvan kampova i izvan za to određenog prostora kampiranje je zabranjeno.
Naravno, što u nedostatku kamp odmorišta, što zbog jeftinijeg ljetovanja, gosti koji svojim kamperima dolaze u Istru ili prolaze kroz nju, primorani su zaustavljati se na alternativnim mjestima. Tako parkirališta trgovačkih centara, ugibališta uz prometnice, livade i poljski putovi postaju divlja, ilegalna kamp odmorišta. Sve to samo je jedan dio cijele priče, ne spominjući ilegalnu gradnju, kamp kućice i montažne objekte na istočnoj obali Istre.

Upravo povodom nadolazeće turističke sezone i povratka kampera, uputili smo nekoliko pitanja vezanih uz ilegalno kampiranje i inspekcijske nadzore Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

*Na koji način se vrši kontrola ilegalnih kampiranja?

- Gospodarski inspektori Državnog inspektorata provode kontrole primjene niza propisa kojima su uređeni ugostiteljstvo, pružanje usluga u turizmu te boravišna pristojba. Dakle, naš je posao inspekcijski nadzor zakonitosti u radu, pa su stoga podaci koje iznosimo činjenice o broju nadzora, utvrđenim povredama propisa i izrečenim mjerama. No, inspekcija nije svrha sama sebi već je svrha našeg posla smanjiti udio pojavnih oblika nezakonitosti čije je otkrivanje i suzbijanje u nadležnosti Državnog inspektorata (jer i mnoga druga tijela državne uprave imaju u svom ustroju inspekcijske službe za određena upravna područja), te uskladiti rad pravnih i fizičkih osoba u određenoj djelatnosti s pozitivnim propisima. U konačnici to vodi ka boljoj kvaliteti pružene usluge i sprječavanju nelojalne konkurencije (između onih koji rade u skladu s propisima i onih koji to svjesno ne čine).

Izvršavajući svoje poslove prema godišnjem programu rada, postupajući u skladu s planovima, ali i na temelju zaprimljenih predstavki (prijava), u 2011. godini naši su gospodarski inspektori u području ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe proveli ukupno 39.904 inspekcijskih nadzora na području cijele Hrvatske, u kojima je utvrđeno ukupno 14.959 povreda propisa. U tom su broju, naravno, i nadzori provedeni u kampovima.

*Kolike su kazne u slučaju da se osoba zatekne ilegalnom kampiranju?

- U smislu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (čl. 27) kampiranje je boravak u kamp opremi u kampovima i na za to određenom prostoru za kampiranje izvan kampova (za vrijeme održavanja sportskih, skautskih, kulturno-umjetničkih i sličnih manifestacija). Izvan kampova i izvan za to određenog prostora kampiranje je zabranjeno. Istim je Zakonom (u čl. 43) propisano i postupanje gospodarskog inspektora u slučaju da inspekcijskim nadzorom utvrdi da osoba kampira na zemljištu u privatnom vlasništvu, koje je izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova – tada gospodarski inspektor usmenim rješenjem u zapisniku (koje će izreći vlasniku kamp-kućice, kamp-prikolice i druge kamp-opreme ili njegovom predstavniku) zabranjuje na rok od 60 dana kampiranje i u svrhu kampiranja postavljanje kamp-opreme na tom zemljištu. To se rješenje izvršava odmah pečaćenjem kamp-opreme ili na drugi pogodan način, odnosno naplatom novčanih kazni. Novčane kazne propisane su člankom 48. istoga Zakona: novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja kampira izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova. Također je propisano da za navedeni prekršaj gospodarski inspektor može na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kuna.

*Koliko je slučajeva ilegalnog kampiranja registrirano na području Istre u 2011. godini?

- Na području Istre gospodarski inspektori Državnog inspektorata su u prošloj godini izvršili 458 inspekcijskih nadzora kampiranja izvan kampova (na području teritorijalne nadležnosti naše pazinske ispostave nije bilo inspekcijskih nadzora kampiranja izvan kampova). Za utvrđene prekršaje gospodarski inspektori su donijeli 355 usmenih rješenja kojima su na rok od 60 dana zabranili kampiranje i postavljanje kamp opreme izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova. Također su podnijeli nadležnim prekršajnim sudovima 59 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli 318 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 634.100,00 kuna, te su naplatili 81 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja u ukupnom iznosu od 81.000,00 kuna, navode iz Ureda za odnose s javnošću državnog inspektorata.

Motovunsko kamp odmorište i dalje jedino u Istri
Motovunsko kamp odmorište i dalje jedino u Istri
Prema informacijama koje smo dobili od Turističke zajednice središnje Istre, postoji nekoliko inicijativa za otvaranje kamp odmorišta, no uz tu činjenicu napominju kako je uz infrastrukturu veliki problem i lokacijska dozvola, a njeno je ishodovanje je poprilično skup i problematičan proces, budući da mnoge općine nisu predvidjele u svom prostornom planu takav sadržaj. No, uz sve to u Turističkoj zajednici ističu kako se u posljednje vrijeme situacija polako mijenja.

Napredak i inicijativa postoji i u Pazinu koji je kao geografsko središte Istre idealno za kamp odmorište. Naime, u prostornom planu u Pazinu su predviđene dvije lokacije za takav sadržaj, jedna lokacija je privatno zemljište na Stanciji Pataj a druga je livada ispod motela Lovac, koja je u vlasništvu Grada, a određen je i koeficijent komunalnog doprinosa za kamp odmorišta. Dakle, po svemu sudeći, slijedeći su na potezu potencijalni investitori. (Darko Tumpić)

Prema prostornom planu odmorište je predviđeno na livadi kraj motela
Prema prostornom planu odmorište je predviđeno na livadi kraj motela "Lovac" u Pazinu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa