SDP: Labin 2000 novim zonama naplate parkiranja želi pokriti stvarni gubitak

0

Daniel Mohorović, član Predsjedništva istarskog SDP-a, tvrdi da je labinsko gradsko poduzeće Labin 2000, iako je lani formalno poslovalo u plusu, zapravo ostvarilo gubitak koji je pokriven „izvanrednim prihodima“, za koje nitko ne zna na što se odnose. Stoga je, smatra Mohorović, i donesena odluka o povećanju parkirnih površina koje bi bile pod naplatom, kako bi se ove godine ostvario realni dobitak.

Mohoroviću je zanimljivo i to što je odluka o povećanju parkirnih površina koje bi bile pod naplatom obrazložena „racionalnijim korištenjem“. „Pitali smo se tada u Gradskom odboru SDP-a o kakvom se to racionalnom korištenju radi? Mislim da se odgovor krije u Izvještaju o poslovanju za 2011. godinu gradskog poduzeća Labin 2000“, rekao je Mohorović.

Naime, Labin 2000 je lani u parkirnim zonama naplatio 743.407,00 kuna, što čini 71 posto poslovnih odnosno 69,14 posto ukupnih prihoda. Istovremeno je za troškove zaposlenih izdvojeno 548.855,00 kuna, odnosno 52,38 posto poslovnih rashoda, te 51,90 posto ukupnih rashoda.

„Većina prihoda od naplate parkiranja (74 posto) ide na plaće radnika. Ukupna ekonomičnost je zadovoljavajuća, ali do toga su doveli izvanredni prihodi“, rekao je Mohorović, naglasivši da je neobično da su izvanredni prihodi u odnosu na pretprošlu godinu povećani čak 12 puta, a u izvješću o poslovanju nije specificirano koji su to prihodi. Mohorović je rekao da izvanredni prihodi mogu nastati zbog naplate već otpisanih potraživanja ali budući da u Izvješću nisu priložene Bilješke uz financijske izvještaje o razlozima možemo samo nagađati.

„Vjerojatno su vladajući ovako razmišljali: poslovni prihodi ne pokrivaju nam poslovne rashode….. ali, gle čuda, izvanredni prihodi su porasli 12 puta. Super, time ćemo pokriti poslovni gubitak. Gledajući ukupne rashode smo u plusu, ostvarujemo dobit (17.753,00 kune). Još neka nam Grad omogući veće prihode od parkirnih zona (uvede naplate u Rudarskoj ulici, proširi zone naplate u Starom gradu), uspjet ćemo možda povećati i poslovne prihode, povećati ekonomičnost poslovanja“, rekao je Daniel Mohorović. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa