U Svetvinčentu 29. lipnja počinje prvi Festival sira

0

Prvi Festival sira u Istri održati će se u Svetvinčentu od 29.6. do 1.7.2012. godine. Prema ideji i u organizaciji Zadruge Dva roga te uz suorganizaciju i potporu Turističke zajednice Svetvinčenat i Općine Svetvinčenat, cilj Festivala je ujediniti stočare i sirare iz Hrvatske i šire, te kulturu uživanja mlijeka i mliječnih proizvoda uzdignuti na višu razinu. Festival sira na jednom će mjestu okupiti velika imena iz mljekarske industrije, te male proizvođače koji će napokon dobiti priliku da predstave svoje kvalitetne i ekološke proizvode široj publici.

Festivalom sira, kojeg u Istri još nema, turizam bi dobio novu, vrlo kvalitetnu gastronomsku ponudu te privukao veliki broj posjetitelja. Festival sira održat će se u Svetvinčentu, bajkovitom mjestu, bogate kulture i povijesti, smještenom u srcu Istre. Lokacija Place, Kaštela, Žlinje i Društvenog doma pružaju velike mogućnosti za bogat koncept Festivala sira. U samom Kaštelu održat će se izložba sireva i srodnih proizvoda na kojoj će se predstaviti oko 25 proizvođača sireva iz cijele Hrvatske. Uz sireve u Gourmet zoni Kaštela posjetitelji će moći kušati istarska vina, pršut i maslinova ulja.

Zabavni dio programa kojeg potpisuju Gustafi odvijat će se na Placi, gdje će svi posjetitelji moći uživati i u specijalitetima iz kuharske radionice pod nazivom „Domaća kužina“ u kojoj će „sir“ imati glavnu ulogu. Program stručnih predavanja odvijat će se u Plesnom mediteranskom centru (ex. Društveni dom).

Tradicionalni izbor Naj koze od ove godine održat će se u sklopu Festivala sira, te će na programu u subotu zabavljati sve posjetitelje zajedno s mini etno zološkim vrtom i kutkom za najmlađe.

Prvi Festival sira, svoja će vrata svečano otvoriti u petak, 29.6. u 17 sati, kada će se premijerno održati i najveći istraski balun na svijetu. Oko 70 parova iz istarskih kulturno umjetničkih i folklornih društava, izvest će ovaj tradicionalni istarski ples uz pratnju svojih muzikanata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa