U Veliku Britaniju iz Istre otputovalo čak 4000 boca Pilatove malvazije

0

Na policama trgovina Marks & Spencer u Velikoj Britaniji od ovog se tjedna može naći i jedno hrvatsko vino, a riječ je o istarskoj malvaziji Pilato. Istarski je vinar put otoka prije mjesec dana poslao prvu pošiljku od 4000 boca, a nada se da će britansko tržište pozitivno reagirati na novi okus, s obzirom na to da nisu toliko upoznati s autohtonom istarskom sortom, piše Jutarnji list.

Prvi kontakti s Britancima uspostavljeni su prošle godine na londonskom sajmu vina, kada su i predali uzorke svoje malvazije.

- Uzeli su uzorke iz više mediteranskih zemalja, neznam koliko se vinara iz Hrvatske kvalificiralo, ali drago mi je da su odabrali baš nas, to je velika prilika – rekao je Eliđo Pilato za Jutarnji list.

Kako bi se njihovo vino našlo na policama maloprodajnog lanca, koji prvenstveno prodaje odjeću, ali i luksuznije prehrambene proizvode i piće, morali su zadovoljiti niz pravila i prilagoditi se njihovom tržištu.

Postavljena maloprodajna cijena vina bit će 13 funti (oko 120 kn), što je jedna od viših cijena vina u toj trgovini.

- Njihov enolog i komercijalist bili su nedavno kod nas i razgovarali smo baš o cijeni.

Oni su rekli da su uvjereni da će cijena proći kod kupaca jer su dali vino na više kušanja i odlično je ocijenjeno – kaže Eliđo Pilato, koji trenutačno pregovara s Belgijancima i Nizozemcima koji su njihovo sljedeće tržište za proširenje izvoza. O odabiru hrvatskog vina pisao je i britanski list The Telegraph, čija je novinarka putovala s predstavnicima Marks & Spencera u potrazi za posljednjim dodatkom kolekciji vina iz šest različitih zemalja kojima će trgovina obogatiti ponudu.

U selekciju svjetskih vina ušli su još i slovenski pinot grigio i izraelski merlot. Najveća je konkurencija, piše Telegraph, Pilatu bila graševina Krauthaker, no istarsko je vino na kraju proglašeno boljom investicijom, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa