Održana utrka 16. XCO Premantura UCI C2

0
Na dodjeli nagrada bio je i ministar Jovanović
Na dodjeli nagrada bio je i ministar Jovanović

U nedjelju, 1. travnja, održana je 16. XCO Premantura UCI C2 – prva utrka za Kup Hrvatske u ovoj sezoni. Mountainbike utrku vrlo su dobro organizirali članovi Kluba brdskog biciklizma i ekstremnih sportova Adrenalina iz Premanture (KBBXS Adrenalina) uz potporu pokrovitelja Općine Medulin, TZ Medulin i Medulin Active.

Start i cilj utrke bili su smješteni u šumici na staroj cesti prema Premanturi, pitoresknom mjestašcu na samom jugu istarskog poluotoka. Premantura je postala višegodišnje, legendarno mjesto okupljanja MTB XC scene u Hrvatskoj. Dobrom organizacijom i uspješnim održavanjem utrka dulji niz godina, utrka u Premanturi postala je poznata i diljem Europe. To dokazuju predprijave brojnih vrhunskih sportaša iz cijele Europe. Utrka se bodovala za HR kup, a po šesti put je bila uvrštena u UCI kalendar (UCI - Svjetska biciklistička federacija) te je najboljima donijela vrijedne UCI bodove koji vode na Olimpijadu u Londonu (UCI C2 kategorija). Na ovogodišnjoj utrci nastupili su pobjednici u muškoj i ženskoj kategoriji prve utrke Svjetskog kupa održane u Južnoafričkoj Republici Alexander Gehbauer (AUT) i Ekaterina Anoshina (RUS) te ponajbolji hrvatski natjecatelji kao i klubovi iz Italije, Slovenije, Austrije, Češke i Rusije.

Na startu je u raznim kategorijama krenulo ukupo 213 natjecatelja. U 10 sati startala je utrka Početnika, U13 i U15 (mlađi-under 13 i mlađi-under 15). U kategoriji do 15 godina muškarci (U15 M) pobjednik je Gover Blaž iz Orbea Geax MTB tima iz Slovenije. U istoj kategoriji za žene (U15 W) pobjedu je odnijela Vasiyeva Sofya iz kluba Karo-Itera-Dinamo iz Rusije. U kategoriji do 13 godina za muškarce (U13 M) prvo mjesto osvojio je Fržop Roko iz BBK Orlov Krug iz Hrvatske. U 11 sati startale su 3 kategorije: Rekreativci, Veterani i Kadeti ua muškarce i žene (rezultati u privitku). Očekivani start najatraktivnijeg dijela ove utrke počeo kao i u najavi, točno u 13 sati. Kategorije Elitea, muškaraca i žena te Juniora okupile su brojnu publiku uz cijelu trasu kuda se vozila utrka. Bilo je puno uzbudljivih trenutaka, padova, uzbudljivih iznenadnih obrata i zasluženog slavlja najboljih na kraju svega. U kategoriji Elite M (muškarci) + U23 (do 23 godine) pobjedu je odnio Perkilis Ilias iz kluba Team Protek iz Grčke sa vremenom 1 sat 26 minuta i 15 sekundi u odvoženih 6 krugova.

Drugo mjesto osvojio je Čeh Novak Jiri, a treće Austrijanac Gehbauer Robert. U istoj kategoriji za žene pobjednica je Ekaterina Anoshina iz Rusije (klub Team Protek) sa vremenom 1 sat 32 minute i 36,8 sekundi. Druga plasirana je Slovenka Zupan Ana iz kluba Energijateam.com, a treća je Kiršić Andrea iz Hrvatske, BGK Tuškanac. U kategoriji Juniori za muškarce, pobjedu je odnio Titov Evgeniy iz Rusije (Karo-Itera-Dinamo klub) sa vremenom 1 sat 6 minuta i 45 sekundi. Drugo mjesto osvojio je Vladykin Roman iz istog kluba, a treće mjesto Čeh Vomačko Vaclav iz Remerx-Meridia team Kolin. Na svečanom činu uručivanja nagrada i odličja, bili su nazočni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Doc. dr. sc. Željko Jovanović  i zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić te Ivica Gržinić, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa