Liga protiv raka: Prevencija je najdjelotvorniji način liječenja

0

I ove je subote, posljednje u ožujku, na Gradskoj tržnici Pula bilo iznimno živo. Pored ostalih štandova, našao se tu i lijepo dekoriran štand pulske Lige protiv raka, koja ove godine obilježava 45. godišnjicu postojanja.

Volonteri Lige u rasponu od 8 do 88 godina dijelili su maslinove grančice s porukama koje su i ovaj puta podsjećale da je, kad je rak u pitanju, prevencija daleko najdjelotvorniji način liječenja.

Nastavljajući tako s akcijama senzibilizacije javnosti za potrebu vođenja zdravog života, pod sloganom 'Zdravlje je 1. Liga!', Liga protiv raka Pula promovirala je ideje Evropskog kodeksa protiv raka čije glavne teze jesu: Nemojte pušiti, ako pušite, prestanite; Izbjegavajte pretilost; Budite tjelesno aktivni, redovito vježbajte svakog dana; Povećajte dnevni unos raznog povrća i voća - jedite najmanje pet obroka dnevno; Ukoliko pijete alkohol, budite umjereni; Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu; Kontrolirajte zdravlje, osluškujte svoje tijelo; Odazovite se pozivima na mamografiju, rak je izlječiv u 95% slučajeva ako se rano otkrije; Odazovite se pozivima za rano otkrivanje raka debelog crijeva, rano otkrivena bolest u 90% slučajeva donosi izlječenje; S bolešću se treba suočiti učinkovito i U najvećem broju slučajeva moguće je prevenirati i spriječiti bolest…

Podijeljeno je više od 400 maslinovih grančica s porukom: 'Ranim otkrivanjem raka izgledi za izlječenje značajno se poboljšavaju’ , a na istoj su bili istaknuti i kontakti Lige.

Volonterima Paoli, Lei, Nini i Mauru iz osnovnih škola Vidikovac i Veruda iz Pule koji su prethodnih dana u slobodno vrijeme i oblikovali prigodna žuta jaja s porukom, prilikom dijeljenja grančica pridružile su se volonterke iz Medicinske škole iz Pule. I ovom su se prigodom dijelile sad već tradicionalno obilježje Lige protiv raka Pula - ‘Jabuke za zdravlje’.

Akciji su se pridružile osobe iz javnog života grada, Miodrag Čerina, Vinko Knez, dr Dubravko Marković, dr Julijana Franinović Marković i drugi...

Slijedeća aktivnost Lige biti će u subotu, 7. travnja u Šijanskoj šumi, kada se organizira pješačenje od ulaza u šumu, kod Merkatora, do cilja na centralnoj poljani gdje će pod stručnim vodstvom biti organizirano zajedničko razgibavanje polaznika. "Pridružite se!", pozivaju iz Lige.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa