Re(bi)ciklirajte: Donirajte bicikle onima koji si ih ne mogu priuštiti

0
Vinko Knez, Igor Loparić, Boris Miletić, Damir Bošnjak i Erik Lukšić
Vinko Knez, Igor Loparić, Boris Miletić, Damir Bošnjak i Erik Lukšić

Ovo proljetno doba idealno je za čišćenje starih tavana, podruma, garaža… Iskoristite ga za to i ukoliko naiđete na kakav stari bicikl koji već godinama niste vozili ili vam je, pak, premali, donirajte ga onima koji ga žele, a ne mogu si ga priuštiti.

Riječ je o humanitarnoj akciji „Re(bi)cikliraj“, koju su 2. travnja u pulskoj Komunalnoj palači predstavili gradonačelnik Pule Boris Miletić, pomoćnik pročelnika Odjela za društvene djelatnosti i koordinator projekata Vinko Knez, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić te Damir Bošnjak iz udruge "Facebook puljana humanitaraca" i Igor Loparić u ime udruge "Naš san njihov osmijeh".

Humanitarnom akcijom "Re(bi)cikliraj" želi se potaknuti građane dobre volje da doniraju bicikle, a akcija podržava i projekt Pula - zdravi grad. Naime, kako je istaknuo Lukšić vožnja biciklom još je jedna aktivnost koja ide u prilog zdravom životu. I gradonačelnik Miletić pozdravio je inicijativu i zahvalio predstavnicima udruga na entuzijazmu, vremenu i znanju koje ulažu u pomoć potrebitim građanima.

Loparić je istaknuo kako su napravili anketu među potrebitim građanima te trebaju 12 ženskih bicikli za dob od 4 do 18 godina, te 11 muških za uzrast od dvije do 18 godina. „Neka se građani meni jave, a naši će volonteri zatim preuzeti donirane bicikle“, rekao je Loparić. Istaknuo je važnost kretanja i fizičke aktivnosti za njihove članove koji često, zbog teških financijskih situacija u kojima se nalaze, uglavnom borave u svoja četiri zida.

Bošnjak je dodao kako se putem Facebooka akcija provodi u još osam hrvatskih gradova, a proširili su se i na Ameriku, točnije Cleveland gdje ima mnogo Hrvata. „Ukoliko bude viška doniranih bicikla, budite sigurni da će i oni doći u prave ruke“, napomenuo je Bošnjak.

Knez je rekao kako je tiskano 50 plakata i 5000 letaka, a učenici Osnovne škole Veli Vrh bicikle su već pripremili.

Novinari su htjeli znati kada i hoće li uopće Pula dobiti biciklističke staze, s obzirom da se promovira vožnja biciklima. „Novim djelom zaobilaznice obuhvatit ćemo i biciklističku stazu, a ona je predviđena i na Muzilu te u pulskoj luci. No, morate shvatiti da Pula kao grad na sedam brežuljaka nikad neće biti poput ravne Nizozemske, raj za bicikliste. Teško je obećati da će, zbog nedostatka prostora, staze biti moguća na Rivi ili Giardinima, no svakako će se dopunama i izmjenama GUP-a, one uvesti gdje god je to moguće“, zaključio je Miletić.

Oni koji bicikle žele donirati mogu se javiti Igoru Lopariću na broj 095 5479191. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa