Vrsar: Održan drugi Križni put Ka Svetom Andriji

0
U procesiji je sudjelovalo oko 300-injak vjernika
U procesiji je sudjelovalo oko 300-injak vjernika

U Vrsaru jue 30. ožujka održan drugi Križni put „Ka Svetom Andriji“.  Oko tristotinjak  vjernika iz Vrsara i drugih župa porečkog dekanata okupilo se pored vrsarskog groblja od kuda su u procesiji krenuli stazom prema crkvici Sv. Andrije apostola. Molitve pred postajama križnoga puta predvodili su ovogodišnji krizmanici vrsarske župe Sv. Martina i svećenici porečkog dekanata. Osim župnika domaćina, vlč. Mr. Lina Zohila, sudjelovali su: preč. Željko Zec, porečki župnik i dekan porečkog dekanata, vlč. Sergije Jelenić, župnik Funtane, vlč. Izidor Sekicki, župni vikar u Badeni i pater Drago Marić, karmelićanin.

Postaje križnog puta pred kojima se molilo postavljene su na stabla uz stazu, izrađene su od drva iz te šume, a numerirane su u tehnici drvoreza na omanjim drvenim pločama.

Nakon hoda šljunčanom stazom i zaustavljanja pred postajama procesija je stigla do XIV. postaje, postavljene na stablu koje krasi novouređenu čistinu ispred crkve.

Procesija je krenula u blizini vrsarskog groblja
Procesija je krenula u blizini vrsarskog groblja
Postaje križnog puta pred kojima se molilo postavljene su na stabla uz stazu
Postaje križnog puta pred kojima se molilo postavljene su na stabla uz stazu

Završna molitva izmoljena je u crkvi, nakon čega je zaključnu meditaciju izrekao preč. Zec. On je naglasio kako je „križni put zadatak i škola svakome od nas, je nitko ne može biti dostojan učenik Kristov ako ne prihvati i nosi svoj križ“. „No jednako je tako važno znati susojećajno primjetiti i križ svoga bližnjega“, naglasio je propovjednik te u tom kontekstu, u perspektivi altriuzma posebno istaknuo likove Veronike i Šimuna Cirenca. „No, nije se samo Židovima u Isusovo vrijeme desilo da ne prijete patnju svoga bližnjega“, rekao je propovjednik te nastavio, „dešava se to i nama danas, kada god ravnodušnost zavlada u međuljudskim odnosima“.

Preč. Zec je na kraju naglasio kako je ovo druga godina održavanja  križnog puta „Ka Sv. Andriji“ te zahavlivši se župniku domaćinu na pozivu naglasio kako će se on i drugi svećenici dekanata rado odazvati i narednih godina, jer, naglasio je „ovo je zajedništvo neprocjenjivo“. Dekan je napose istaknuo aktivno sudjelovanje krizmanika u čitanju križnoga puta, ali i općenito pohvalio djecu i mlade za sudjelovanje u zaista velikom broju.

Potom je uslijedio kraći prigodni glazbeno-poetski trenutak. Mali vrsarski glazbenici, polaznici glazene škole: Matija Pilat, Ina Gruović i Luka Rutić pokazali su svoje umijeće na gitari, a u intermezzu vrsarski su čitači vrlo sugestivno pročitali meditaciju na temu Isusovih posljednjihriječi na križu.

Prije završne pjesme vlč. Zohil se iskrenim i srdačnim riječima zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom održavanju križnoga puta, napose naglasivši veliki doprinos mjesne komunalne službe u uređenju i čišćenju staze, okolnog raslinja te prostora oko crkve.

Kako je preč. Zec naglasio u pohvali projektu, ideja i poticaj za realizaciju ovog križnog puta u prirodi potekla je, kao i mnoge druge hvalevrijedne inicijative, od mr. Zohila koji je, poput  mnogih drugih projekata, u zdušnoj suradnji sa svojim župljanima te ideje i realizirao.

Nakon prigodne korizmene završne pjesme „Cijelivat ću“, u izvedbi vrsarskog župnog zbora, i župnikovih čestitki za blagoslovljene uskršnje blagdane sudionici križnog puta su se uputili svojim domovima bogatiji za jedno duboko duhovno iskustvo koje će zasigurno prerasti u lijepu dugogodišnju tradiciju. (G.K.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa