Na čelu raškog HNS-a bivši IDS-ov načelnik

0
Veljko Ivančić i Ranko Švraka
Veljko Ivančić i Ranko Švraka

Ranko Švraka, političar koji je obilježio rašku politiku 90-ih godina, ponovo je aktivan. Bivši IDS-ov načelnik Općine Raša 31. ožujka je postao član Hrvatske narodne stranke i istog dana izabran za predsjednika raške podružnice ove stranke. Potpredsjednici raškog HNS-a su Dražen Bužan i Zoran Martić, a četvrti član Izvršnog odbora je Vahid Smajić. Raška podružnica HNS-a za sada ima 17 članova.

Obnoviteljskoj skupštini raškog HNS-a prisustvovali su predsjednik istarskih narodnjaka Veljko Ivančić iz Umaga, potpredsjednik Darko Kranjčić iz Buzeta, tajnik županijske organizacije Boris Brajković i Žarko Stilin, tajnik regionalnog saveza za Istru, Primorje, Gorski Kotar i Liku. Među gostima su bili i Đulijano Milevoj i Vanesa Milevoj iz labinskog HNS-a.

Ranko Švraka je bio nositelj liste IDS-a na prvim izborima u Općini Raša, održanim u veljači 1993. godine. Načelnik je postao nekoliko mjeseci kasnije (prvi raški načelnik bio je Marijan Milevoj) i na čelu Općine Raša ostao do travnja 2001. godine, kada je IDS u Raši poražen od velike koalicije, koju su činili SDP, HDZ, nezavisni i – HNS. Švraku je tada na čelu općine zamijenio sadašnji dožupan Vedran Grubišić (SDP), no vladajuća koalicija bila je neorganizirana i nestabilna, pa je IDS relativno brzo povratio vlast u Općini Raša. No, načelnik nije postao Švraka nego Branko Miletić, kojeg je nakon par mjeseci zamijenio sadašnji načelnik Josip Pino Knapić.

Boris Brajković, Darko Kranjčić i Đulijano Milevoj
Boris Brajković, Darko Kranjčić i Đulijano Milevoj

Zanimljivo je da je između Vedrana Grubišića i Branka Miletića načelnica općine bila Sonja Krt, tadašnja članica HNS-a, pa se može reći da se HNS vratio u jedinu istarsku općinu u kojoj je ikada imao načelnika.

Sada to žele ponoviti s Ranko Švrakom. Naime, bivši raški načelnik već najavljuje kandidaturu za načelnika na idućim izborima. No, kaže i da je otvoren za razgovore sa SDP-om i IDS-om, HNS-ovim koalicijskim partnerima na nacionalnoj razini. Znači li to da je pod određenim uvjetima spreman i odustati od kandidature, nismo uspjeli doznati.

Nakon što je smijenjen s dužnosti načelnika Općine Raša, Švraka je kraće vrijeme bio direktor tvrtke Poslovni park Raša, a onda se razišao s IDS-om. Na lokalnim izborima 2005. godine bio je nositelj liste HSLS-a za Općinsko vijeće Raše, ali nije uspio prijeći izborni prag.

Na prošlim, prvim neposrednim izborima, htio se kandidirati za načelnika Općine Raša, ali je odustao na nagovor labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike i time aktualnom načelniku Josipu Knapiću omogućio pobjedu već u prvom krugu. Ne zna se koja je bila cijena Švrakinog odustajanja od kandidature, ali je u deal sigurno bio uključen i Švrakin sadašnji poslodavac iz Austrije, koji je kupio teren u Poslovnoj zoni Vinež i bivše hotele Istra i Fortuna u Rapcu. (Tekst i foto: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa