Nefat i Licul: Nismo protiv novih sadržaja na Muzilu, ali studija se trebala prezentirati na tematskoj sjednici

0
Vijećnici Ladonje na sjednici Gradskog vijeća Pule
Vijećnici Ladonje na sjednici Gradskog vijeća Pule

 „Ne dovodimo u pitanje stručnost tima koji je izradio studiju ali moramo naglasiti da ovu studiju mi kao vijećnici nismo vidjeli do same prezentacije na Gradskom vijeću. A nisu je vidjeli ni vijećnici u mjesnim odborima, ni zainteresirane udruge i inicijative građana kao ni sami građani. Trebali smo, dakle, bez mogućnosti provjere postavki, metodologije izrade i rezultata studije vjerovati da je ovo najbolje što se može na Muzilu“, rekli su Bruno Nefat i Mauricio Licul, vijećnici Ladonje u Gradskom vijeću Pule.

Naglasili su kako su na Gradskom vijeću ukazali i na činjenicu da je inicijativa građana „Za Muzil“, kao i skupina mladih entuzijasta unutar Društva arhitekata Istre, već godinama unatrag u Puli organizirala stručne skupove, radionice i prezentacije, i to u suradnji sa znanstvenim i visokoškolskim ustanovama iz zemlje i inozemstva, kojima je bio cilj da se prostor Muzila sagleda i valorizira kao naslijeđena struktura prostornih, krajobraznih i kulturnih vrednota, kojoj se mogu pripisati određene razvojne mogućnosti a ne kao sažetak nečijih autorskih postavki.

„Dojam je da su spomenuti prezentirani radovi i analize, kojih je bilo mnogo, shvaćeni od trenutne vlasti Grada Pule doslovno kao neprijateljski akt iako smatramo da su dali rezultate jednog puno šireg i kompleksnijeg pristupa od ovog o kojem smo raspravljali na Gradskom vijeću. Dakle, na Gradskom vijeću smo morali raspravljali o nečemu što nje bilo javno objavljeno, dok se  zanemarilo ono što jest javno objavljeno mnogo prije.

Vrlo je teško za vjerovati da predlagači iz gradske uprave nepunih mjesec dana prije predaje studije izrađene od strane studija 3LHD nisu imali u vidu da bi se ta studija ipak trebala prezentirati na tematskoj sjednici, kako to i priliči važnosti tog dokumenta“, smatraju vijećnici Ladonje.

„Gradska uprava sve više pokazuje sklonost izbjegavanja neugodnih situacija i pitanja koja im se mogu postaviti, dovodeći pritom i vanjske suradnike u neugodnu situaciju, za što oni ne snose niti najmanju krivicu. Kako bi izbjegli još jedan u nizu istrošenih spinova da smo protiv razvoja i slično, preventivno smo naglasili na samom Gradskom vijeću da dakako nismo protiv razmatranja novih sadržaja na Muzilu, ali ovaj ponovni način prezentacije i donošenja odluka nije na razini koju grad Pula i njezini građani zaslužuju. U nekoj drugoj situaciji mogli smo biti za ili protiv, ali bez relevantnih podataka mogli smo biti samo suzdržani“, rekli su Nefat i Licul.

Licul i Nefat su se osvrnuli i na imenovanje Luke Glušca za predsjednika uprave Javne ustanove Pula sport.  „Smatramo da Luka Glušac nema dovoljno referenci za obavljanje funkcije predsjednika JU Pula Sport, predložili smo osobu koja nije stranački opredijeljena, ali zasigurno ima dovoljno stručnih referenci, znanja i iskustva na sličnim poslovima.

Naš prijedlog nije prošao“, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Mauricio Licul i Bruno Nefat, uz najavu da će Ladonja zatražiti interpelaciju imenovanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa