Fešta od pidoći u Trgetu posjetom nadmašila očekivanja

0
Ogromna posjeta iznenadila je i organizatore i ugostitelje
Ogromna posjeta iznenadila je i organizatore i ugostitelje

Fešta od pidoći, koja je ove godine prvi put organizirana u Trgetu, posjetom je nadmašila sva očekivanja. U Trgetu su se svakog ljeta do sada organizirale ribarske fešte, ali još nikada nije bilo toliko posjetitelja. Za stolovima se moglo primijetiti ljude iz svih krajeva Labinštine, od Šumbera do Plomin Luke, puno naših iseljenika i stranih turista. Naše fotografije nastale su u 20 sati, a do 22 sata kolone vozila slijevale su se prema Trgetu. 

Međutim, ovako ogromna posjeta iznenadila je i organizatore i ugostitelje, koju su rano ostali bez pidoći (porcije su se prodavale po 20 kuna), a čak ni veliko novoizgrađeno parkiralište nije bilo dovoljno za sva vozila. Stoga bi iduće godine organizatori trebali u suradnji s Lukom Bršica organizirati i parkiranje kraj pristaništa, kako bi se još više smanjio pritisak na središte mjesta.            

Prvo izdanje gastro manifestacije „Fešta od pidoći“ održano je 4. kolovoza, a zamisao je da ova fešta izraste u tradicionalnu te da se njome Trget promovira kao sinonim za ove ukusne školjke. Sudeći već po prvoj fešti organizatori, Općina Raša i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Alba, osnovana s ciljem promoviranja ribarstvenog područja Labinštine, u tome su potpuno uspjeli. Priča je još ljepša kada se zna da je „Fešta od pidoći“ sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Trget će tako i idućih godina, uz pomoć novca iz Europske unije, slaviti školjku po kojoj je prepoznatljiv, budući da se ona uzgaja upravo u ovom dijelu Raškog zaljeva koje se ponosi dugom tradicijom u ribarstvu i marikulturi.

Osim u pidoćima, gosti su mogli kušati vina nagrađenih lokalnih vinara, a degustiralo se i maslinovo ulje Negri. Svoja vina točili su Goran Baćac, Lari Juričić, Josip Siljan, Romeo Licul i Miljenko Vretenar. U zabavnom djelu sudjelovali su Klapa Labin i Boom band iz Raše. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa