Ministarstvo zaštite okoliša mijenja koncept, manje goriva za Holcim

0
Dio otpada trenutno se pretvara u gorivo koje koristi Holcim iz Koromačna
Dio otpada trenutno se pretvara u gorivo koje koristi Holcim iz Koromačna

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović započeo je javnu raspravu o nacrtu novog Plana gospodarenja otpadom 2016. – 2022. a ključna je novost što bi građani sami morali uložiti više truda u odvajanje otpada, piše Jutarnji list.

Odnosi se to na uvođenje kućnih kompostana, uspostavu centara za ponovnu uporabu te jačanje sustava odvojenog prikupljanja. Centri za gospodarenje otpadom izgubili bi svoju centralnu ulogu u sustavu jer količina otpada koja se u njima obrađuje smanjuje se na 25 posto ukupno nastalog komunalnog otpada na području. Najvrijednije otpadne tvari trebale bi završavati kao sirovina, reciklat, a ne kao gorivo iz otpada koji se proizvodi u dva do sada izgrađena centra – Marišćina i Kaštijun. Razlika je u tome što se reciklat može plasirati na tržištu, stvarajući kružno gospodarstvo, dok se spaljivanjem u cementarama iskorištava samo energijski, stvarajući dodatni trošak komunalnom sustavu.

Tako se uspostavlja kružno gospodarstvo koje je lani predstavila Europska komisija a uskoro će biti obveza, piše Jutarnji list. Promjena koncepta koju zagovara aktualna tehnička administracija ne odnosi se na centre za gospodarenje otpadom koji su pred otvaranjem a to su Marišćina u Rijeci i Kaštijun u Puli. Dio otpada koji danas završava u centrima za gospodarenje otpadom koji rade po postojećem konceptu i prema praksi u EU, završava u industriji kao gorivo iz otpada, najčešće u tvornicama papira i cementarama.

Promjenom koncepta takvog će otpada biti manje jer će se reciklirati kroz sustav kružnog gospodarstva pa će i industrija dijelom ostati bez otpada za gorivo, dok je s druge strane upitno mogu li hrvatski građani u tako kratkom roku početi odvajati pedeset posto otpada budući da danas odvajaju oko pet posto, piše Jutarnji i dodaje da je Holcim iz Koromačna s tvrtkom Ekoplus koja upravlja centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, ugovorio poslovno tehničku suradnju za zbrinjavanje gorivog otpada proizvedenog tijekom probnog rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa