Umag zablistao u bojama Festivala Melodije Istre i Kvarnera

0
Umag u znaku domaće riječi i glazbe
Umag u znaku domaće riječi i glazbe

Jedini putujući festival u Hrvatskoj, festival Melodije Istre i Kvarnera, zapjevao je punim plućima na velikom umaškom finalu. Nakon generalne probe održane 23. lipnja, MIK je dan kasnije zaživio izvrsnom interakcijom mnogobrojne publike, odličnih izvođača i voditelja povodom velikog, drugog po redu od 1996. godine, finala u Umagu. MIK je gotovo trosatnim programom na Trgu slobode stavio krunu na turneju Istrom i Kvarnerom tijekom koje je pjevao u Rijeci, Opatiji, Puntu, Kastvu, da bi u Umagu okončao svoje ovogodišnje izdanje.

Festival koji je temeljen na etno glazbi čiji su tekstovi većinom na „čakavici“ i na talijanskom dijalektnom jeziku kojim govori ovdašnja nacionalna manjina, doveo je u Umag 18 izvođača, autora njihove glazbe i tekstova, koji su neprekidno zabavljali publiku. Festivalsku večer svečano su otvorili direktor Andrej Baša i gradonačelnik Vili Bassanese, a sam program započeo je u veselom tonu zahvaljujući razigranom voditeljskom duetu Ferlin-Lipovšek.

Festival koji je u dvije večeri Umagu okupio veliki broj gledatelja, još je jednom dokazao veliki interes umaške publike za tradicijom i domaćom glazbom. Umaška je publika za najbolju odabrala pjesmu „Ružica“ u izvedbi Jose Butorca. Drugoplasirana kompozicija bila je „Malo nas je da se dilimo“ Vesne Nežić Ružić i Olivera Berekina dok je za treće mjesto odabrana skladba „Ako ti opet oprostin“  u izvedbi Gianluce Draguzeta.

Mario Lipovšek, Andrej Baša, Vili Bassanese i Robert Ferlin
Mario Lipovšek, Andrej Baša, Vili Bassanese i Robert Ferlin

Tako je u ukupnom poretku  ovogodišnji pehar Festivala MIK visoko u zrak podigao Joso Butorac, drugi je Antonio Krištofić, dok je treći Mauro Staraj. Valja istaknuti da su nagrade za 20 i 25 godina sudjelovanja na Festivalu Melodija Istre i Kvarnera dobili Joso Butorac i Vesna Nežić Ružić, dok je prvo mjesto stručnog ocjenjivačkog suda pripalo Krešimiru Peroviću i Heleni Funčić s pjesmom „Pridi šlovek moj“.Ugodna ljetna večer, zvjezdano nebo i odlična glazba poklonili su Umagu festival za pamćenje te pustili široko otvorena vrata za nadolazeći MIK 2017.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa