Rovinjski dom za starije dobiva novih 40-ak ležajeva

0
Sufinanciranje dogradnje Doma dogovoreno na sjednici Vijeća
Sufinanciranje dogradnje Doma dogovoreno na sjednici Vijeća

U Rovinju je 24. svibnja održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici razmatrali i usvojili prijedlog Sporazuma o sufinanciranju dogradnje Doma za starije i nemoćne «Dr. Domenico Pergolis». Uvodno obrazloženje podnijela je pročelnica Edita Sošić Blažević. Pri tome je istaknula da se na realizaciji ovog projekta radi od 2011. godine kada je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi naredilo da se zatvori depadansa Doma u Zagrebačkoj ulici, čime je ova gerijatrijska ustanova ostala bez pedesetak ležajeva.

Sporazumom između Županije istarske, Grada Rovinja i Doma Domenica Pergolisa osigurat će se 30 milijuna kuna, od čega će Županija i Grad Rovinj sudjelovati s po 50 posto potrebnih sredstava. Grad Rovinj je već za ovu godinu u proračunu planirao pet milijuna kuna za te namjene, a po toliko će osigurati i u proračunima za naredne dvije godine.

U dograđenom objektu bit će mjesta za još 41 korisnika, a uredit će se i dnevni boravak za 24 osobe. Zgrada će biti moderno opremljena i u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom, teško pokretnim i oboljelim od Alzheimerove bolest. U raspravi o prijedlogu ovog Sporazuma vijećnica Editak Kalčić upozorila je na činjenicu da se na mjesto u Domu čeka i do pet godina i da ni ova dogradnja neće zadovoljiti potrebe starih i nemoćnih koji čekaju na mjesto u njemu. To pravo imaju svi državljani RH iako je ovaj objekat svojevremeno izgrađen donacijom dr. Domenica Pergolisa i dograđivan prilozima građana pa je stoga vlasništvo Grada.

Ona smatra da bi građani Rovinja trebali imati prednost u smještaju. Vijećnicima se obratio i gradonačelnik Giovanni Sponza rekavši da nije čudno što mnogi građani Hrvatske žele starost provesti u ovoj ustanovi, kako zbog njene atraktivne lokacije, tako i zbog cijene koja je niža od ovakvih ustanova u zemlji.

Iako se Grad obratio Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi za zahtjevom da i ono sudjeluje u financiranju dogradnje Doma, ni do danas nije stigao nikakav pisani odgovor. Tako će sav teret podnijeti Grad Rovinj i Županija istarska pa je stoga logično da stariji građani Rovinja imaju prednost na listi čekanja za smještaj, zaključio je gradonačelnik Giovanni Sponza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa