Građani oduševljeni bogatim programom Tjedna Grada Umaga

0
Svečano i dostojanstveno bilo je tijekom umaškog praznika
Svečano i dostojanstveno bilo je tijekom umaškog praznika

Iz godine u godinu obilježavanje Dana Grada Umaga, 6. svibnja sve je privlačnije, zanimljivije i svestranije. Dan Grada Umaga koji je u posljednje dvije godine prerastao u Tjedan Grada Umaga, svake godine nudi sve bogatiji program, ne bi li građanke i građani Umaga što duže slavili Dan Grada Umaga – dan Umažanka i Umažana. Program su zajedničkim snagama pripremili Grad Umag, razne ustanove Grada Umaga, udruge, klubovi i građani, a obuhvaćao je niz kulturno-zabavnih manifestacija i svečanosti od 28. travnja do 8. svibnja.

Čast službenog otvorenja Tjedna Grada Umaga pripala je mjuziklu „We Grease together“ Udruge Gaia koji je 28. travnja napunio kino dvoranu POU Ante Babić te oduševio publiku fantastičnom izvedbom pjevača i plesača. Vikend koji je slijedio prekrio je Umag tepihom šarenila i mirisa zahvaljujući tradicionalnom 19. Sajmu cvijeća. Sam sajam je u petak bio obogaćen jednodnevnom plesnom manifestacijom „Umag pleše-Umago balla“ koja se glazbom i plesom savršeno uklopila u atmosferu mirisa i boja Sajma. Istoga dana u večernjim satima Gradska knjižnica Umag osigurala je kulturno izdizanje svojih građana uz prezentaciju romana Murisa Čorbića „XYZ“ koja je bila dobro posjećena.

Bogat je subotnji program sve Umažanke i Umažane dozvao u centar grada i Novu obalu jer od velikog broja manifestacija, doslovce nisu znali gdje početi. Tako su se građani i gosti 30. travnja u jutarnjim satima mogli diviti u ljepotama limenih ljubimaca na 7. Međunarodnoj old timer izložbi u organizaciji Old timer kluba „Eppur si muove“. Posebna je to bila atrakcija mlađim generacijama koji ovakve primjerke nikad dosad nisu imali prilike vidjeti uživo. Na drugoj strani Nove obale se pak odvijala IV. Kupa u pljočkanju koja je privukla brojne gledatelje obzirom da se ovaj sport rijetko gdje ima prilike gledati. Pohvalna je bila brojna posjećenost akcije „Hoditi i zdravi biti“ koju je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo IŽ s ciljem promocije zdravog načina življenja i prevencije nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Ubrzo je stigla i dugoiščekivana subotnja večer jer je male i velike Umažane na Trgu slobode dočekao pravi proizvođač zabavne pozitivne atmosfere, ni manje ni više nego Luka Nižetić. Prepun umaški Trg bio je dokaz sreće i zadovoljstva sugrađana što im je Grad Umag poklonio upravo ovaj koncert. Tijekom Tjedna Grada Umaga odigrao se niz sportskih događaja kakvi gradu sporta i priliče, od međunarodnog veteranskog nogometnog turnira u Bašaniji, svjetski renomiranih teniskih turnira u organizaciji ITF-a, i to „ITF Young – seniors world team & Individual championship“ koji je ugostio više od 1.200 tenisača iz čak 45 zemalja svijeta, Međunarodnog odbojkaškog turnira, Kupa u športskom ribolovu pa sve do natjecanja u brdskom biciklizmu.

Za kulturu bili su zaduženi umjetnica Slavica Marin, koja je posjetiteljima ponudila performans „Svjetlost za žive“ na samoj deponiji u Donjem Picudu te Muzej grada Umaga sa stručnim vodstvom kroz već ranije postavljenu izložbu „Umaški fotoalbum“.

Posebno vrijedi istaknuti program 6. svibnja, tj. samog Dana Grada Umaga, koji je obilježen nizom događanja. U jutarnjim su satima gradonačelnik Vili Bassanese i njegovi suradnici položili vijenac na centralnom groblju čime su odali počast borcima preminulim u NOR-u i Domovinskom ratu. Slijedio je posebno značajan događaj u Babićima, gdje se u čast uspjesima prof. dr. Marija Škrinjara postavila spomen ploča kraj Doma. Njome će se naše sugrađane zauvijek podsjećati na izvanredna postignuća tog uspješnog fizičara iz naših krajeva. U poslijepodnevnim satima uslijedila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga posvećena građankama i građanima Umaga.

Bogat je program uz zbor TOŠ Galileo Galilei, baletanke škole Carlotta Grisi te karatista iz Karate kluba Shotokan, bio uveličan prisutnošću nagrađenih od stane Gradskog vijeća te Gradonačelnika. Godišnje nagrade Grada Umaga ove su godine dobili Jovanka Popović Glavičić, Vlatko Možar, Restoran „Badi“ te Neven Ušumović, dok je nagrada za životno djelo pripalo Valentinu Jakcu. Zahvalnice gradonačelnika dobili su Restoran „Pergola“, Nogometni klub „Galeb“ Juricani, Športsko ribolovno društvo Umag, Nogometni klub Savudrija te „Umaške mažoretkinje“.

Zabavni kulturno-umjetnički je program u organizaciji Grada Umaga i nacionalnih manjina slijedio u parku POU „Ante Babić“ nakon same Svečane sjednice gdje se okupilo mnoštvo građana koji su uživali u zborskim izvedbama i recitacijama nacionalnih manjina te "Tu i tamo" benda koji je rasplesao brojne goste. Završni vikend Tjedna Grada Umaga bio je u sportskom duhu. Tako se u školskoj sportskoj dvorani održan dvodnevni 12. Međunarodni odbojkaški turnir na kojem je sudjelovalo tristotinjak igračica u četiri kategorije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Hrvatske.

U nedjelju je održan XIX. Kup 6. svibnja u športskom ribolovu, dok su biciklisti sudjelovali na „Umag bike“, natjecanju u brdskom biciklizmu. Namjera sve bogatijeg i raznovrsnijeg sadržaja programa Tjedna Grada Umaga bila je nizom manifestacija posvetiti Dan Grada upravo sugrađanima. U programu su uživali građani svih uzrasta i svih ukusa, čime je želja bila potaknuti na stvaranje većeg zajedništva što u svečanom, što u vedrom, što u prijateljskom tonu kakvog upravo Grad Umag i njegovi građani zaslužuju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa