Poreč čuje i uvažava glas svakog svog žitelja!

0
Dodjela priznanja Grada poreča na svečanoj sjednici
Dodjela priznanja Grada poreča na svečanoj sjednici

Svečana sjednica u povodu Dana Grada Poreča i Dana oslobođenja održana je u subotu, 30. travnja u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Pred brojim okupljenima, predstavnicima Grada, Istarske županije, Porečko-pulske biskupije, pobratimljenih gradova i općina, državnih i drugih tijela, te gospodarstvenika i ustanova koje djeluju na području Grada, okupljenima su se prigodnim govorima obratili gradonačelnik Edi Štifanić, njegova zamjenica Nadia Štifanić Dobrilović i župan Valter Flego.

„U ovom gradu važni su svi ljudi, ali i svim Porečankama i Porečanima važan je grad. U ovom gradu čuje se i uvažava plač i glas upravo rođene bebe, njenih roditelja, djece u vrtiću, školi, radnika i nezaposlenih, poljoprivrednika, domaćica, umirovljenika, zdravih i bolesnih, mladih i starih, osoba s invaliditetom, svih građana jer ljudi su ovaj grad. To je Poreč. Naš Grad. Rastući i drugačiji grad. Poseban i ponosan grad. Porečani uvijek mogu više i bolje! Kadgod netko poželi otpisati Poreč, dokažemo im suprotno“, kazao je gradonačelnik Štifanić u prigodnom govoru, dodavši da se potencijali Poreča prepoznaju kroz sve razvojne projekte i programe koji se godinama razvijaju i one koji su upravo pred nama. 

„Jesmo li primijetili da otkad postoji „eko parking“, kako ga nazivamo, više nema velikih Prometnih gužvi u gradu? A nova parkirališna mjesta u Balotinoj, Rovinjskoj, Kovačićevoj,
Valentijevoj, Pejnovićevoj ili Ronjgovoj ulici? Jesmo li koristili nove nogostupe u Materadi, Matije Vlašića ili Tina Ujevića? Kupali se na novouređenim plažama u Červar portu ili Materadi? Vježbali uteretani na otvorenom ispod hotela Zagreb? Priznajmo si da je ipak lijepo vidjeti naše građane i turiste kako šeću po novouređenom dijelu gradske rive bez obzira bile tamo palme ili ne. Siguran sam da naši sugrađani znaju da se proširuje naše gradsko groblje kao i to da je Grad kupio palaču Bečić, a čijom bi se valorizacijom nastavilo s rekonstrukcijom Zavičajnog muzeja te proširenjem dječjeg vrtića „Radost“. Vjerujem da naši  sugrađani znaju da je započela izgradnja šetališta uz Peškeru, te da je izrađena Idejna projektna dokumentacija za uređenje cjelokupnog prostora gradske rive – od hotela Palazzo do Naftaplin-a“, kazao je Štifanić i jednom pozivao Porečane natječaje za uklanjanje azbestnih krovova i subvencioniranje obnove građevina na području kulturno povijesne cjeline grada.

Za naredno je razdoblje najavio mnogo novih projekta i izazova: završetak porečke zaobilaznice, izgradnju POS-ovih stanova, zavšetak izgradnje nove kanalizacijske mreže i rekonstrukcija postojeće do kraja lipnja, početak izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u rujnu, nastavak plinofikacije i kao najvažnije početak izgradnje nove školske zgrade krajem godine te rekonstrukcije zgrade Područne škole Žbandaj.

Na svečanoj sjednici, već tradicionalno, dodijeljena su gradska priznanja Povelja „30. april“ zaslužnim građanima. Ovogodišnji su dobitnici Udruga za oživljenu povijest – Društvo prijatelja Giostre, za koju je nagradu preuzela predsjednica Udruge Elena Uljančić-Vekić, te 3. bataljun 154. brigade Hrvatske vojske, za koji su nagradu preuzeli zapovjednici bataljuna Mirko Buić i Milorad Knezoci, te zapovjednika 154. brigade i zapovjednik 3. bataljuna Drago Dika, kako je zaključeno odlukom Gradskog vijeća Grada Poreča od 21. travnja.

Svečanu sjednicu svojim su nastupima obogatili i višestruka nagrađivana učenica Umjetničke škole Poreč Nola Radaković iz 6. razreda (mentorica Ana Šterpin Zagoranski), učenik TUŠ Anton Štifanić Rendy Radin, dobitnik Laurusa Nobilisa, s interpretacijom svog teksta „Per mi un cafe“. U sklopu programa nastupili su i Paulo Zgrablić, učenik Srednje škole Mate Balote Poreč s izvedbom teksta „Kako je peteh dela rivolucijon“ Daniela Načinovića te pjevač Gordan Gregurović s izvedbom svoje pjesme „Ne vjerujem da ti ništa ne značim“. Uvod u svečanu sjednicu izvedbom hrvatske i istarske himne označili su zajedničkim nastupom porečki mješoviti pjevački zborovi Joakim Rakovac i Mosaico koji djeluje pri Zajednici Talijana.

Prije svečane sjednice gradonačelnik, predstavnici Grada, porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista, te prijateljskih gradova zajedno su položili vijence uz spomen-obilježje poginulim borcima u NOB-u.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa