MedulinArt upozorava: Sve je više korisnica Sigurne kuće

0
Prodajom nakita i ostalih predmeta te donacijama sudionice i sudionici projekta prikupili su 5.500 kuna
Prodajom nakita i ostalih predmeta te donacijama sudionice i sudionici projekta prikupili su 5.500 kuna

Povodom Dana žena 8. ožujka u vijećnici Općine Medulin načelnik Goran Buić u kratkom je prigodnom druženju primio žene s područja općine Medulin te sudionice humanitarnog događaja „Žene za žene“. Riječ je o završnom događaju projekta „Žene za žene“ udruge MedulinArt, a koji se ostvaruje uz financijsku podršku i pod pokroviteljstvom Općine Medulin. Humanitarni karakter događaja vezan je uz problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, o čemu se projektom „Žene za žene“ želi podignuti razina svijesti građana.

Spontana akcija

Uz mnogobrojne aktivne žene tom prigodom su Maja Čerljenko i Martina Rojnić, ujedno i idejne začetnice te autorice projekta, pred okupljenima iznijele mnogobrojne probleme s kojima se susreću zlostavljane žene te načine kojima im najbolje pomažu u rješavanju njihovih egzistencijalnih problema, a koji često znače i doslovno spašavanje života ugroženim ženama. Kao najvažniji način pomoći istaknule su nesmetan rad Sigurne kuće Istra u Puli, spomenuvši mnogobrojne primjere zbog čega je iznimno važno da se ugroženim ženama, često zajedno s njihovom djecom, osigura takav vid zaštite.

Rekle su kako su na ideju o ovoj akciji došle spontano, sa željom da doprinesu lokalnoj zajednici te su se dogovorile da to u ovom slučaju bude doprinos Sigurnoj kući Istra u Puli.

"Odaziv pozvanih žena je bio fantastičan, uz opravdan izostanak pojedinih žena zbog bolesti, tako da su sudionice iskazale veliko oduševljenje inicijativom, kao i mi njihovim odazivom i entuzijazmom. Nadamo se da ćemo ovom akcijom prikupiti što više sredstava u tu svrhu", rekla je Čerljenko, naglasivši kako je, na žalost, broj korisnica Sigurne kuće u stalnom porastu te da o tome treba jasno, glasno i što više govoriti u svakoj prigodi, što je ujedno bila i njihova glavna motivacija pri organizaciji ovog događaja. Martina Rojnić je dodala kako nesmetani rad Sigurne kuće ima mnogobrojnih prepreka, a najveće su one financijske.

"Moja je velika želja da što više ljudi prepozna potrebu pomaganja radu Sigurne kuće, ne samo na ovakav dan kada slavimo praznik žena, već i u ostalim danima tijekom godine, kako bi te žene koje su srcem i dušom uz Sigurnu kuću radile sa što manje prepreka. Također nije dovoljno samo govoriti već je potrebno i "zasukati rukave", kako smo to i mi večeras učinile", rekla je Rojnić. Ona je istaknula kao pozitivan primjer doprinosa Sigurnoj kući i pomoć kroz rad i jednog muškog volontera, svima poznatog stand-up komičara Todora.

Četiri pročelnice

Načelnik Općine Goran Buić rekao kako je Općina Medulim u tu svrhu u proračunu za ovu godinu osigurala sredstva u visini od 15 tisuća kuna. Buić je pritom pohvalio organizatorice kao i mnogobrojne sudionice projekta „Žene za žene“ te im zaželio da na predstojećoj reviji nakita i prodajnoj izložbi fotografija sakupe još više potrebnih novčanih sredstava.

"Ja se osjećam počašćen što sam u ovako mnogobrojnom ženskom društvu, a da moja riječ nije tek kurtoazna dokaz su i stručne službe Općine Medulin u kojima su zaposlene u najvećem dijelu žene, a zbog čega je, siguran sam, i Općina Medulin toliko uspješna. Naše četiri pročelnice su primjer uspješne žene. One čvrsto drže kormilo svojih odijela te odrađuju lavovski dio posla kojega ja samo nadgledam, kontroliram i ponekad delegiram zadatke", rekao je Buić, dodavši kako je jači politički angažman žena ono što bi on osobno želio, pošto u Općinskom vijeću imaju nažalost samo tri žene od ukupno 15 vijećnika, a njegova je želja da taj omjer bude barem pola-pola.

"Ujedno mislim da bi i borba za ženska prava bila puno efikasnija kada bi i same žene mogle utjecati na to kroz politiku. Stoga dajem punu podršku ženama u njihovom radu i borbi za njihova prava. Bez žena ne možemo, kao što ni žene ne mogu bez nas muškaraca, no to je jedna sinergija za koju se, ako ide "ruku pod ruku", može reći da nam je samo nebo granica. Zapravo ne bi trebali govoriti o ženama na taj izdvojeni način, jer žene su danas ipak ravnopravne u svim svojim pravima, već bi trebalo razgovarati i o muškim i o ženskim pravima, ne izdvajajući niti jedno od toga posebno. Napominjem i to da je rad sa ženama puno ugodniji, pošto one znaju koristiti emocionalnu inteligenciju bolje nego li mi muški. I zbog toga im i treba davati više šansi, ponavljam opet, kroz politiku u prvom redu. Nadam se da će ovakve akcije, kao što je „Žene za žene“, doprinijeti da što manje žena u budućnosti završi u Sigurnoj kući, odnosno da im one neće ni biti potrebne", zaključio je načelnik Buić.

Projekt ide dalje

Svečani program humanitarnog događaja „Žene za žene“ počeo je nešto iza 19 sati u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin – 3mc, a program je uvodnim i vrlo inspirativnim inspirativnim riječima otvorila Branka Žužić, glasnogovornica Sigurne kuće Istra. U večeri kojom se istovremeno obilježio i Dan žena otvorena je izložba fotografija nastalih tijekom provedbe projekta te modna revija u kojoj su sudionice projekta, posebne, snažne, aktivne žene s područja općine Medulin i šire nosile nakit kojega je izradila članica udruge Medulin Art, kreativna Maja Čerljenko.

Prodajom nakita, fotografija i doniranih predmeta od strane žena koje su sudjelovale u realizaciji projekta 8. ožujka prikupljeno je 5.500,00 kuna, no zbog mnogobrojnih upita prikupljanje sredstava za Sigurnu kuću Istra se nastavlja i dalje. Maja Čerljenko i članice udruge MedulinArt izraditi će i donirati još nakita, a na društvenim će mrežama postaviti album s fotografijama te će zainteresirani moći kupiti nakit i u narednim danima. Na taj će se način povećati iznos kojega će udruga donirati Sigurnoj kući za njezin daljnji rad.

Veselu večer dodatno su oplemenili Gabrijela Galan Jelenić i Marijan Jelenić, članovi pulskog glazbenog sastava Nola. (Tekst i foto: Mario Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa