Istarska županija u Radnoj grupi europskih regija za maslinarstvo

0
Istarska maslinova ulja predstavljena su u Bruxellesu
Istarska maslinova ulja predstavljena su u Bruxellesu

U Bruxellessu je 7. ožujka 2012. održan Europski forum regija proizvođača maslinovog ulja, u suorganizaciji AREPO-a (Europska udruga regija za izvorne proizvode) i AREFLH-a (Skupština europskih regija voća, povrća i hortikulture).

Za zasjedanja Foruma konstituirana je Radna grupa europskih regija za maslinarstvo. Istarska županija je među osnivačima Radne grupe, što će sigurno doprinijeti učinkovitijem razvoju istarskog maslinarstva i boljoj promociji istarskih ulja diljem Europe. U radnoj grupi, uz Istru, sudjeluju i regije: Katalonija, Korzika, Dubrovnik-Neretva, Toscana, Andaluzija, Emilia-Romagna, Rhone-Alpes, Puglia, Kreta, Languedoc Rousillon, Sterea Ellada i Corcega.

Cilj ove europske mreže regija je promocija važnosti maslinovog ulja u mediteranskoj prehrani, poticanje lokalnih i međunarodnih partnerstva te koncentracija ponude, stvaranje mehanizma za kontrolu cijena i troškova, vrednovanje organoleptičkih svojstva maslinovog ulja i njegovih pozitivnih učinaka za zdravlje. Također, želi se ojačati istraživanje i razvoj analitičkih metoda i kontrole kako bi se osigurala bolja sigurnost za proizvođače i potrošače ulja.

Istarsku županiju zastupao je Dino Babić, službeni predstavnik pri europskim institucijama, a sektor maslinarstva u Istri prezentirala je Jasenka Kapuralin,  voditeljica razvojnih programa Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Forum je zaključen degustacijom extra-djevičanskih maslinovih ulja na kojoj su istarska ulja privukla posebnu pozornost.

Sljedeće zasjedanje Radne skupine europskih regija o maslini održat će se u Barceloni 26. ožujka  ove godine, povodom najvećeg europskog sajma prehrambenih proizvoda i pića pod nazivom Alimentaria.

Istog dana, održana je i Skupština  Asocijacije AREPO na kojoj su predstavnici Istarske županije i AZRRI-ja sudjelovali kao promatrači. Cilj Istarske županije je postati član Asocijacije AREPO koja štiti interese europskih regija i njihovih proizvoda nositelja zemljopisnih oznaka u odnosu na relevantne europske institucije.

Teme plenarne skupštine bile su: reforma zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u razdoblju 2014. - 2020. godine, paket kvalitete u sklopu ZPP u koji spadaju zemljopisne oznake (Oznaka izvornosti, Oznaka geografskog podrijetla, Oznaka tradicionalnog ugleda) te promocija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i potencijalnih tradicionalnih proizvoda koji bi u skoroj budućnosti mogli zatražiti registraciju za zemljopisne oznake, izvijestili su iz kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa