Adris grupa dobila konkurenta za kupnju Croatia osiguranja

0

Adris grupa, koja je do sada pokazivala najozbiljniji interes za privatizaciju Croatia osiguranja, dobila je vrlo ozbiljnog konukrenta - poljsku Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU- grupu), najveću osiguravajuću kuću na prostoru Srednje Europe, piše Globus. PZU grupa je hrvatskoj Vladi već poslala pismo namjere u kojem je predstavila svoju kompaniju i iskazala nedvosmisleni interes za sudjelovanje u privatizaciji najveće domaće osiguravajuće kuće, doznaju Globusovi novinari. Navodno su već angažirali i međunarodnu konzultantsku kuću kao savjetnika u predstojećoj privatizaciji. Radi se o osiguravajućem društvu koje radi u gotovo svim zemljama Srednje Europe, a 2010. godine ostvarila je 20 miljardi eura konsolidiranih prihoda. Usporedbe radi, Adris grupa objavila je da ima 30 milijuna eura akumulirane dobiti.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović i ministar financija Slavko Linić, prema Globusovim informacijama, u svakodnevnim su kontaktima. Adris je, što nije tajna, zainteresiran za većinski paket Croatia osiguranja te najavljuju kako bi od te osiguravajuće kuće napravila regionalnu mrežu, stvorili nova radna mjesta, a sve bi ostalo u hrvatskim rukama. Ostalo bi i sadašnje ime, Croatia osiguranje, koje bi – u slučaju da kupac bude stranac – sasvim sigurno biti promijenjeno u naredenih pet do deset godina.

A Vlada, saznaje Globus, još uvijek nije definitivno odlučila koliki će udio od 82 posto Croatia osiguranja, koliko ga ima u vlasništvu, dati na prodaju. Prije mjesec dana Vlada je najavila da će privatizirati 30 posto, no, prema Globusovim informacijama, posljednjih dana razmatra se mogućnost da se na tržištu ponudi između 45 i 55 posto. Naime, ministar Linić navodno je bio uvjeren da su točne informacije bivšeg predsjednika Uprave Croatia osiguranja koji ga je uvjeravao da Croatia osiguranje na tržištu vrijedi 400 milijuna eura.

 Za 30 posto Vlada bi tako dobila najmanje 120 milijuna eura, a pretpostavljali su da iznos mogao biti i veći, do 150 milijuna eura. A to bi u svakom slučaju trebalo biti dovoljno za vraćanje kredita Zagrebačkoj banci u iznosu od 812 milijun kuna, što im je cilj. Međutim, ozbiljnija analiza Ministarstva financija pokazala je da CO vrijedi najviše 280 milijuna eura.

Stoga, proda li Vlada samo 30 posto, neće namaknuti dovoljno novaca da namiri kredit. Zato je, piše Globus, ministar Linić naložio da se izradi model po kojem bi se ponudila privatizacija znatno većeg udjela Croatia osiguranja, između 45 i 55 posto, što bi Vlada trebala objaviti sljedeći tjedan.

Vladi je, kažu izvori za Globus, ionako najvžnije da zadrži kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu u CO. Uz to, prodajem većinskog paketa Croatia osiguranja Vlada bi izbjegla posljedice direkcije EU Solvecncy II, kojom se postrožuje stupanj likvidnosti za osiguravajuće kuće. Direkcija stupa za godinu i pol, a procjenjuje se da bi zbog nje CO trebalo dokapitalizirati sa 100 do 150 milijuna eura. Prodajom većinskog paketa CO, to više ne bi bila obaveza Vlade, već novog vlasnika. Uz poljsku PZU grupu i domaću Adris grupu, kao potecijalni zainteresirani kupci spominju se i Jako Andabak, zatim Alianz osiguranje, koje posluje s Privrednom bankom, i Generali osiguranje, vezano uz Zagrebačku banku. Jaku Andabaka, nekadašnjeg vlsnika Sunce osiguranja i najvećeg pojedinačkog dioničara NK Hajduk, navodno podržava sadašnja Uprava Croatia osiguranja, piše Globus.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa